Зрителите на традиционната сателитна и кабелна телевизия постепенно се насочват към стрийминг услугите. Ново проучване от американската компания Roku прогнозира какво ще бъде поведението на аудиторията за потребяване на видео съдържанието през следващите години, пише Fox Business.

Очаква се около 60 милиона домакинства да имат достъп до видео на телевизора си чрез стрийминг в рамките на следващите пет години. Ако проучването е вярно, това ще означава, че за първи път стриймърите ще надминат зрителите на традиционна телевизия.

"Смятам, че това ще е особено валидно за по-младите възрастови групи, към които рекламодателите са по-заинтересовани", споделя медийният консултант Брад Адгейт. "Ситуацията ще се сведе до това как по-старите поколения ще се адаптират към новото съдържание".

Общите данни за пазара в САЩ показват, че до момента към 2019 г., 2 милиона американци са "прерязали кабела", изоставяйки традиционната телевизия. Това става, след като 3,5 милиона души са се отказали от досегашните си абонаменти за плащане на телевизия през 2018 г.

Apple може да открадне стрийминг короната на Netflix

Apple може да открадне стрийминг короната на Netflix

Но това едва ли ще продължи повече от година

"Този доклад сочи, че има огромно, ново поколение "стриймъри", които се радват на този тип телевизия и са изключително доволни от решението да я гледат без кабел или сателит", казва в изявление главният маркетинг директор на Roku Матю Андерсън. "Половината от американските клиенти на Roku нямат традиционни кабелни и сателитни абонаменти и се радват на стойността и разнообразието, което този различен тип съдържание им носи. Проучването сочи, че преминаването към него расте по-бързо от всякога.

"Изследването показва, че милиони американци намаляват месечните си сметки, преминавайки към стрийминга. Те са толкова доволни, че 78% от тях сочат, че биха го направили по-рано, а 98% казват, че не биха се върнали към традиционния метод за гледане на телевизия.

Стрийминг услугите побеждават телевизията във Великобритания

Стрийминг услугите побеждават телевизията във Великобритания

За първи път в историята

Когато потребителите разберат, че могат да стриймват и местните си канали, включващи новини, спорт, реалити предавания с функцията електронен програмен справочник (EPG) и видео при поискване (VOD) на по-ниска цена, съмненията им за преминаване към метода отслабват още повече.

Друг фактор е изобилието от висококачествено съдържание, достъпно чрез метода. Компаниите, които са в този тип бизнес харчат милиарди за създаването и популяризирането на оригинално и качествено съдържание.

74% от анкетираните от Roku казват, че стриймингът е по-удобен от традиционните телевизионни услуги, а 89% твърдят, че използването на устройство за стриймване е изключително лесно. От друга страна, кабелните и сателитните компании полагат все по-малко усилия в опитите за задържане на абонатите си.

Telenor поставя акцент върху стрийминг услугите с новите си планове

Telenor поставя акцент върху стрийминг услугите с новите си планове

Какво включват те?