Румънското правителство събира оферти за покупката на нови системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, като бюджетът е до 2,1 млрд. долара, съобщава Defense News. Фаворити са компании от Франция и Израел, които имат дългогодишни връзки със северната ни съседка.

Този тип ПВО е особено необходим за защита от вертолети и дронове както на сухопътните сили, така и на конкретни важни стационарни обекти. Важността на системите с малък и много малък обсег стана особено видна по време на войната в Украйна, но румънската програма за превъоръжаване е от преди избухването на конфликта - още от 2019 г.

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Киев отбива руските атаки с комбинация от съветски и разнообразни западни комплекси

Букурещ разчита на американските ракети Patriot за противовъздушна отбрана с голям обсег - за спиране на самолети и крилати ракети. Освен това се очаква да бъдат закупени противоракетни комплекси Mistral от френския производител MBDA. Към тях трябва да се прибавят и новите покупки, които ще се интегрират в системата на НАТО.

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Букурещ договори доставките на общо 10 такива в следващите години

MBDA официално предлагат на Румъния своя комплекс VL Mica, който използва модифицирана ракета "въздух-въздух" и може да неутрализира цели на над 10 километра разстояние.

Според експерти израелската Rafael ще се включи със своя Spyder. Той е с подобни характеристики, като освен това някои от модификациите му използват същия радар като системата "Железен купол". Rafael от 2018 г. имат споразумение с румънската компания Romaero за местно производство в сферата на ПВО.