Германският концерн Volkswagen ще работи с Nvidia за разширяване употребата на изкуствен интелект и технологиите за deep learning (т.нар. дълбоко структурирано обучение или йерархично обучение) извън автономните коли и прилагането им в други бизнес сфери.

VW разположи лабораторията си за данни в Мюнхен през 2014-та година, а миналата година назначи професор Патрик ван дер Смагт, един от водещите европейски експерти по роботика и deep learning. Смагт води екип, специализиран в изкуствения интелект, на когото е възложено да развие технологията в области като например "роботизирано предприятие".

Немският производител на превозни средства иска да развие възможностите си в сферата на мобилните услуги. VW работи по процедури за оптимизиране на трафика в градовете, но междувременно вижда и потенциала в сътрудничеството между хора и роботи.

"Изкуственият интелект е ключът към дигиталното бъдеще на Volkswagen. Искаме самите ние да развием и разгърнем високофункционални системи за изкуствен интелект. Затова разширяваме нужното ни експертно познание. Сътрудничеството с Nvidia е важна стъпка в тази посока, " споделя в изявление Мартин Хофман, CIO на Volkswagen Group.

Nvidia вече работи с Audi, които са собственост на VW, по самоуправляващи се коли. Очаква се те да излязат на пазара до 2020-та година.

Сделката с VW е само една част от тройната доза автомобилни новини, които обявиха Nvidia днес. Технологичната компания оповести също, че Volvo и Autoliv са се ангажирали с продажбата на безпилотни коли, захранвани с технологията им.

Reuters съобщава, че двете фирми ще работят с Nvidia за разработването на системи, които прилагат изкуствен интелект за разпознаване на обекти около превозното средство, предвиждане на опасности и безопасно движение. Целта е такива автомобили да се появят на пазара до 2021-а година.

Третата новина гласи, че Nvidia са подписали договор с автомобилните доставчици ZF и Hella за изграждането на допълнителни стандарти за безопасност в автономната си платформа за превозни средства.