Обръщането на самолет в обратната посока по средата на полет е рядко срещано явление и в повечето случаи се дължи на някаква механична повреда. От време на време обаче се случва непредвидимо, нетехнологично събитие, което принуждава летателното средство да направи неочакван обратен завой. Пример за това е полет от Ню Йорк до Тенеси, при който самолетът трябвало да се приземи аварийно в Уест Вирджиния, защото птица ударила предното стъкло.

Това обаче не е първият случай, при който се променя маршрутът на самолета заради сблъсък с птици. Освен това има много други куриозни случаи, които карат апаратите да обърнат курса. От странни миризми и непознати създания, превземащи кабината, до мистериозна болест и пътничка, която пее песни на Уитни Хюстън – вижте някои от най-странните причини, поради които се е налагало самолети да променят маршрута си.

Списъкът е съставен от сайта за пътувания и развлечения Travel + Leisure.

Птици

Няколко самолета се е налагало да променят курса в обратната посока заради сблъсъци с големи ята от птици.

Куче

Когато се развалил механизъм за отопление в товарната зона на полет на Air Canada от Тел Авив до Торонто, пилотът решил да обърне самолета, защото френският булдог на един от пътниците се намирал отдолу.

Проблеми с тоалетната

Полет на British Airways от Хийтроу до Дубай се наложило да обърне курса си през март, защото някой запушил тоалетната.

Лазер

Virgin Airlines твърди, че един от полетите за Ню Йорк трябвало да се върне на лондонското летище Хийтроу, след като на втория пилот му прилошало от зелен лазерен лъч, насочен към пилотската кабина.

Мистериозна болест

Мистериозна болест обхванала няколко пътници по време на полет на American Airlines, пътуващ за Лос Анджелис. Самолетът бил принуден да се върне на летище Хийтроу в британската столица Лондон.

Йога

Полет, пътуващ от Хаваи за Япония, трябвало да се върне обратно, тъй като един от пътниците отказал да си седне на мястото при обслужването с храни и напитки по време на полета, защото искал да медитира и да прави йога в задната част на самолета.

Песен на Уитни Хюстън

Един пилот трябвало да направи внезапно кацане в Канзас Сити, след като пътничка отказала да спре да пее с цяло гърло. Едно от изпълненията ѝ било интерпретация на “I Will Always Love You” на Уитни Хюстън.

Изгоряла препечена филийка

Миризмата на дим може да бъде особено плашеща по време на полет. Толкова, че полет на American Airlines за Маями се върнал в Бостън, след като изгоряла галета в тостер породила безпокойство сред пасажерите.

Скорпион

Полет на Alaska Airlines, пътуващ за Портланд, се върнал в Лос Анджелис, след като скорпион ужилил жена.

Отворена врата

Екипажът на полет на Jin Air осъзнал, че една от вратите не била затворена в продължение на около 40 минути след излитането. Това накарало самолета да се върне обратно.

Пакетче ядки

Старшият вицепрезидент на Korean Air Чо Хен-а създала такава суматоха заради това, че са ѝ сервирали ядки от макадамия в пакетче вместо в купичка, че полетът за Инчон трябвало да се върне в Ню Йорк.

Миризма

Полет на United Airlines за Тексас от Ню Джърси трябвало да кацне внезапно, след като пътниците и екипажът доловили миризмата на дим.

Личинки

Полет на US Airways от Атланта за Ню Йорк Сити се върнал обратно през 2010 г., след като личинки започнали да се сипят от багажното отделение над главите върху пътниците.

Пикаене върху пътник

Полет Air Meditarranee Flight ML2673, пътуващ от Алжир за Париж, бил принуден да се отклони към Лион, след като пътник уринирал върху друг пасажер.

Двама липсващи пътници

През 2015 г. при полет на Air Malta било установено, че са забравени двама пътници в зоната за извеждане около 40 минути след потеглянето. Самолетът трябвало да се върне и да качи двойката.

Плъх

Самолет на Air India бил отклонен по време на полет до Сингапур заради неканен четириног пътник, който се промъкнал на борда.

Бира

Полет на Alaska Airlines трябвало да бъде отклонен, след като пътник станал агресивен, когато стюардесите му сервирали бира.