Колко пъти сте се връщали от дълга ваканция и сте чувствали, че се нуждаете от още няколко дни, за да си починете?

Отпуските са важни, защото е доказано, че допринасят за повишаване на креативността, по-висока производителност и дори подобрено здравословно състояние. Но когато се върнете в офиса и намерите стотици непрочетени имейли, купчина покани в календара и наближаващи крайно срокове, завръщането ви от дългата почивка може да е още по-стресиращо, пише CNBC.

Това е основната причина 87% от американците да смятат, че кратка ваканция за три дни прeз уикенда им се отразява по-благоприятно отколкото дългата, сочи проучване на Cornerstone.

Компанията анкетира 1000 служители и открива, че мнозинството предпочитат да си организират кратка ваканция, за да се оттърсват от стреса. Основната причина за това е съкращаването на времето за наваксване с работата, което след дълги ваканции често причинява още повече стрес.

Изследване: 3-дневният уикенд прави служителите по-щастливи и продуктивни

Изследване: 3-дневният уикенд прави служителите по-щастливи и продуктивни

Идеята за по-кратка работна седмица набира сила във Великобритания

Според проучване на консултантската компания Bankrate, малко над един от четирима американци, казват, че планират да пропуснат летните ваканции през тази година. Освен това по-кратката почивка може да бъде начинът да се възползват от платен отпуск. От U.S. Travel Association сочат, че американците са се лишили от общо 212 милиона почивни дни през 2017 г., равняващи се на 62,2 млрд. долара.

По-късата ваканция може да бъде по-лесно планирана, по-бюджетна и по-лесна за връщане към работния процес.

С краткото пътуване вероятно ще чувствате и по-малко напрежение от това да проверявате постоянно имейла или работния си чат. Вашето "мини бягство" ще е още по-приятно, защото спокойно ще може да изключите известията си, да излезете или да деинсталирате работните си приложения от телефона.

Въпреки че изследванията сочат, че ваканциите имат незабавни положителни въздействия върху благосъстоянието и ефективността при работниците, тези ползи могат да бъдат краткотрайни, се казва в проучване на Американската психологична асоциация.

Близо четвърт от служителите съобщават, че положителните ефекти от отпуската често са краткотрайни и 40% сочат, че очакваната по-висока издръжливост след почивката трае само няколко дни.

Професиите стават все по-стресиращи, но отсъствието от работа за седмица или две може да има негативен ефект. Тридневният уикенд може да помогне за намаляване на нивата на стрес на работното място много по-ефективно от дългата ваканция. Удължаването на уикенда с добавянето на петъка или понеделника, става все по-популярно и по-ефективно за справянето с т.нар. бърнаут ("прегряване") на работното място.