В понеделник човек се настройва за дългата работна седмица, но скоро е възможно тя да изглежда малко по-кратка. Или поне за това настояват синдикатите във Великобритания напоследък.

Идеята за 4-дневната работна седмица беше подкрепена наскоро и научно. В изследване на бизнес училището към Оксфордския университет тя може да бъде предпоставка за по-голяма продуктивност и за високо ниво на удовлетвореност сред служителите.

В продължение на половин година професорът по икономика Йан-Еманюел Де Нев е изучавал нивото на щастие и продуктивността сред 5000 работници в 20 различни кол центъра на британския телекомуникационен гигант BT.

Резултатите показали, че по-късата работна седмица е свързана с по-високо ниво на продуктивност, ръст на направените от служителите обаждания, както и по-голямо удовлетворение от страна на клиентите на компанията, пише Telegraph.

Според автора на проучването три почивни дни в седмицата могат да подобрят баланса между личния и професионалния живот.

"Бих казал, че 4-дневната работна седмица може да доведе до постигане на баланс между професионалния и личния живот, както и да отключи по-голям потенциал за щастие, свързан с повишаването на продуктивността", смята Де Нев.