Доскоро смятахме че, Джеф Безос ще бъде първият милиардер в Космоса. Неотдавна обаче британският бизнесмен Ричард Брансън обяви, че ще пътува до Космоса само няколко дни преди Безос.

Вече изглежда, че главният изпълнителен директор на Virgin Galactic е готов да стигне първи до Космоса с тестовия полет на Virgin Galactic Holdings. Това трябва да се случи в неделя, на 11 юли или само девет дни преди основателя на Amazon и Blue Origin да отпътува.

И все пак пътуванията, които ще извършат двамата, за да достигнат до Космоса се различават, пише Forbes. Свръхзвукова скорост, няколко минути безтегловност в Космоса и гледка към Земята са нещата, които и двамата предлагат на бъдещите си клиенти - космическите туристи, но с това приликите свършват.

Мисия Virgin Galactic

При мисията на Virgin Galactic ще отпътуват осем души (включително двама пилоти) отвъд земната атмосфера. Тя ще започне с излитане от пистата на пилотиран кораб-майка, наречен VMS Eve. На малко над 15 000 метра височина космическия кораб VSS Unity се отделя от VMS Eve, който се връща на пистата. VSS Unity ще достигне височина от на около 90 000 метра няколко минути по-късно.

Екипажът ще усети няколко минути безтегловност и ще види Земята. След това VSS Unity отново навлиза в земната атмосфера и ще извърши контролирано кацане обратно на пистата. Преживяването на Virgin Galactic ще продължи около 2,5 часа, ще достигне височина 80 км. над Земята и ще е различно от преживяването на Blue Origin.

Ричард Брансън смята да изпревари Безос в пътуването до Космоса

Ричард Брансън смята да изпревари Безос в пътуването до Космоса

Той обяви, че ще лети само няколко дни преди Безос

Последният тестов полет на 22 май 2021 г достигна височина 89 километра.

Blue Origin

Суборбиталната система на Blue Origin New Shepard е по-скоро традиционен начин за излизане в Космоса - вертикално излитане от стартова площадка.

След изстрелването на ракета New Shepherd, космическа капсула, която може да побере до шестима пътници и не изисква пилоти, се отделя от ракетата и продължава да лети до Космоса. След това ракетата каца обратно на стартовата площадка след седем минути.

Капсулата на екипажа ще се издигне над Линията на Карман, която е условната граница между земната атмосфера и космическото пространство или 100 км нагоре, което е по-високо от Virgin Galactic. Federation Aeronautique Internationale определя това като ръба на Космоса.

След няколко минути безтегловност и гледка към Земята от Космоса, капсулата ще се върне.

Таксата за билет за Virgin Galactic е около 250 000 долара. Blue Origin все още не е обявил цената, но вероятно ще бъде нещо подобно.

Какво ли ще предпочетат космическите туристи? Може би ще искат да изпитат и двете.

Петиция с над 130 000 подписа призова Безос да не се връща на Земята, след отпътуването в Космоса

Петиция с над 130 000 подписа призова Безос да не се връща на Земята, след отпътуването в Космоса

Петицията беше публикувана малко след като Безос обяви плановете си да пътува в Космоса