Ричард Брансън ще се опита да изпревари Джеф Безос в космическото състезание, като обяви, че ще пътува до ръба на Космоса с тестовия полет на Virgin Galactic, дни преди Безос да го стори.

Двамата милиардери основават свои компании за космически полети - Безос стартира Blue Origin през 2000 г., а Брансън създава Virgin Galactic през 2004 г. - с мечтата сами да стигнат до Космоса. Състезанието може да приключи още следващия уикенд.

Virgin Galactic обяви, че планира да изведе Брансън на борда на следващия си тестов полет още на 11 юли. Безос ще се качи на борда на ракетата на 20 юли.

"Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме научи никога да не се предавам и да гледам към звездите. На 11 юли е време да превърна тази мечта в реалност на следващия космически полет на VirginGalactic.", написа Брансън в Twitter.

С Брансън ще летят трима души от мисията: Бет Мойсей от Virgin Galactic, Колин Бенет - водещ оперативен инженер на компанията и Сириша Бандла, вицепрезидент по държавните въпроси и научните изследвания.

Това ще бъде първият полет на Virgin Galactic с пълен екипаж.

Virgin Galactic изстрелва своя ракетен кораб от самолет, достигайки височина от около 88 км. За сравнение Blue Origin изстрелва ракетата си New Shepard от земята до около 106 км. И двете височини се считат за ръба на космоса.

SpaceX извежда капсулите си - екипаж и товар - в орбита около планетата.