В случай че безплатен апартамент на стойност 1,4 милиона долара на най-скъпия жилищен пазар в света не е достатъчен стимул за ваксинация, може би една година безплатен престой в петзвездния хотел Shangri-La ще бъде. Така поне така смятат властите в Хонконг.

Както апартаментът, така и едногодишният абонамент за Shangri-La са сред наградите, които могат да бъдат спечелени от ваксинирани жители на Хонконг. Списъкът с наградите обаче не свършва. В лотарията са включени още електромобил на Tesla, хиляди безплатни самолетни билети, предплатена кредитна карта на стойност 16 000 долара и "частно парти" на управлявания от Cathay Pacific Airbus A321neo.

Общата стойност на наличните награди надхвърля 14 милиона долара. Условията за участие в лотарията са жителите да са ваксинирани и над 18- годишна възраст.

Наградите са дарение от различни компании в Хонконг, бизнесмени и бизнес камари. Sino Group например дарява апартамента за 1,4 милиона долара, а Goodman Hong Kong дарява Tesla Model 3, който се оценява на 64 000 долара. Хонконгската въздушна администрация стои зад 50 000-те безплатни самолетни билета, а Shangri-La Group осигурява годишния престой в хотелите.

Лотарията идва на фона на ниския интерес към ваксината. Към днешна дата в града са разпределени над 2,6 милиона дози ваксини, като 1,1 милиона души - около 15% от цялото население, са изцяло ваксинирани, сочат данните на Центъра за системна наука и инженерство (CSSE) към университета "Джон Хопкинс". За сравнение, 42% от хората в САЩ и Великобритания са напълно ваксинирани.