$30 000 са сума, с която хората обикновено могат да си купят кола, къща в много държави и дори да си платят образованието в приличен университет. Всъщност точно толкова могат да струват и 900 рубик кубчета.

Италианският художник Джовани Контарди не е точно кубист, но си създаде име, използвайки нетрадиционни средства за своето изкуството. 24-годишният младеж може да създаде портрет на всеки човек от рубик кубчета. Част от знаменитостите, на които той е правел портрети са Риана, Джъстин Тиймбърлейк и ЛеБрон Джеймс, пише CNBC.

Първият портрет, който той продава, е бил на Ейми Уайнхаус за $5000. Най-скъпият портрет му носи $29 000 от частен купувач, който е искал да изненада жена си за Коледа.

Снимка 412215

Източник: Facebook: Giovanni Contardi/jvenb

За направата на един портрет са необходими поне 3 или 4 седмици. Работата включва предварителен дизайн, за да се разпределят 6-те цвята на рубик куба. Крайният резултат е 6-странен кубичен пъзел. Когато приключи с предварителната работа, нареждането на портрета му отнема реално само два часа.

Контарди е повече от добър в Rubik играта, защото нарежда кубчетата вече от десетилетие. Участвал е на много състезания по "скоростно подреждане на кубчета", където хората трябва да наредят рубик куба за секунди. Той става втори на световния шампионат за нареждане на Rubik през 2011 година. Сега 8 години по-късно Джовани все още може да нареди кубче за по-малко от 10 секунди.

Още докато е бил в гимназията, художникът осъзнава, че може да използва кубчетата за по-креативни цели. Първият портрет, който създава от тях, е на картината "Вик" на Едуард Мунк. Той е бил за училищен проект и Контарди е използвал над 900 кубчета.

Снимка 412216

Източник: Facebook: Giovanni Contardi/jvenb

След като завършва училище Джовани се мести в Австралия, където работи в кафене. Той обаче продължава да се занимава със своето изкуство, което публикува в социалните мрежи. По този начин младежът привлича вниманието на знаменитостите. Дуен Джонсън и Уил СМит дори публикуват снимки на своите портрети.

Талантливият младеж споделя, че обича да изработва портрети по снимки на знаменитости, защото може да пресъздаде израженията на лицето с подредбата на кубчетата.

Контарди все още използва социалните мрежи, за да популяризира своето изкуство. Той вече има над 350 000 последователи в Instagram. Портретите му, които струват хиляди долари, са били показвани в галерия 104 в Манхатан.