Индонезия въвежда нова визова програма, насочена към привличане на богати чужденци и стимулиране на икономиката на страната. Програма е фокусирана върху известната туристическа дестинация и столица на Индонезия Бали. Целта е да се привлекат посетители за по-дълъг престой. Новата виза, наречена условно "втори дом" се предлага за 5 или 10 години и ще влезе в сила от 25 декември тази година, пише Business Insider.

Условията

Кандидатите трябва да разполагат с най-малко два милиарда индонезийски рупии (около 130 000 долара), а средствата трябва да бъдат преместени в индонезийски държавни банки.

"Целта е да привлечем чуждестранни туристи в Бали, както и в други дестинации в Индонезия", заяви държавен служител.

Това не е първата страна, която въвежда подобна програма. Страни като Нова Зеландия и Португалия наскоро въведоха "визи за дигитални номади", за да привлекат жители, които искат да работят в чужбина, след като пандемията преобърна традиционните представи за работа в световен мащаб.

Десетки други държави стартират подобни програми за привличане на млади жители.

Начинът на живот на дигиталните номади става все по-популярен, тъй като дистанционната работа, става все по-срещана. Миналата година 15,5 милиона американци са се определили като дигитални номади, според доклад.