Преди да стане известен като "бащата на iPod", Тони Фадел е бил отхвърлен от 80 инвеститори в рисков капитал, когато се опитвал да набере финансиране за собствения си технологичен бизнес. Фадел е американски инженер, иноватор, дизайнер, предприемач, основател и инвеститор. Наскоро той разказа за пречките и неуспехите, които е срещал по пътя си в кариерата. 

"Буквално имах десетилетие на неуспех", казва Фадел, разказвайки за ранните си години в технологичната индустрия през 90-те години, пише CNBC.

Фадел взе участие в панел на конференцията 2020 CogX, с бившите си колеги от General Magic, американска софтуерна компания на технологичния гигант Apple, която работеше в Силициевата долина през 90-те години, но прекрати дейността си в началото на 2000 година.

General Magic беше описан като "най-важната компания, излязла от Силициевата долина, за която никой никога не е чувал" в документален филм за бизнеса за 2018 г. Именно компанията проектира концепцията на първия смартфон и въведе нова модерна технология, като сензорни екрани и емоджи.

Фадел работи в General Magic четири години, разработва преносими комуникационни технологии, преди да премине към холандската марка Phillips, където създаде своята мобилна група. След това той основа компанията за потребителска електроника Fuse Systems през 1999 г., но т.нар. Интернет балон идва по късно през същата година. Той се характеризира с това, че борсовите пазари в индустриалните страни регистрират значителен ръст в сектора на Интернет компаниите и свързаните с тях области.

Бащата iPod разказва, че е трудно е минал през тези 10 години. "Винаги се опитваш да прекрачиш границите, вдигаш се, опитваш се отново", само за да бъдеш изправен пред катастрофата на фондовата борса през 2000 година. "Имахме малка компания и тогава 80 инвеститори в рисков капитал отказаха да ме финансират. "Да преминеш десетилетие неуспехи хората да ти казват, "не, грешиш" е трудно и боли. Но това постави основата за следващите 10 години и след това, което знаете, дойде  iPod, аслед това iPhone", каза Фадел.

Осем милионери споделят най-големите си финансови грешки

Осем милионери споделят най-големите си финансови грешки

Всички те казват, че с асе поучили от горчивия опит

След като Fuse не успя да получи финансиране, Фадел се присъедини към Apple през 2001 г. като консултант. То съставя първоначалната концепция за iPod и след това е нает да ръководи развитието му. Фадел е и един от създателите на iPhone и е съветник на покойния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс за две години. 

Следващото изобретение на Фадел бе Nest Thermostat, енергийно умно устройство за дома. През 2014 Google купи неговата компания Nest Labs, която стои зад интелигентния термостат.

Сега Фадел е ръководител в световната технологична консултантска и инвестиционна компания Future Shape, която помага на компании да се справят с финансовите предизвикателства, предизвикани от коронавируса. Това напомня на Фадел за собствените му неуспехи в ранните дни на кариерата. "Имах чувството, че се върнах в онези дни на неуспех, носега мисля за това какво бихме могли да направим, за да не повторим тези грешки?" - каза Фадел.

Китайският технологичен гигант Tencent купува 10% от Universal Music Group

Китайският технологичен гигант Tencent купува 10% от най-голямата музикална компания в света

Сделката оценява дружеството на €30 милиарда