Китарата, на която фронтменът на Nirvana Кърт Кобейн свиреше на концерта MTV Unplugged през 1993 г., беше продадена на търг в Лос Анджелис за 6 млн. долара, предаде Reuters. С този концерт, издаден като албум, бандата печели "Грами" през 1996 г. за "Най-добра алтернативна музика".

Така тя се превръща в една от най-скъпите китари в историята, изпреварвайки легендарни инструменти като Fender Stratocaster-ът Blackie на Ерик Клептън (959 хил. долара през 2004 г.), Fender Sratocaster-ът на Боб Дилън (965 хил. долара), Tiger на Джери Гарсия (957 хил. долара през 2002 г.), Gibson Les Paul на Кийт Ричардс (1 млн. долара през 2003 г.) и Gibson Les Paul, притежаван от Питър Грийн от Fleetwood Mac и Гари Мур (2 млн. долара през 2014 г.).

Предишният абсолютен рекорд за най-скъпа китара беше също за Fender Stratocaster, притежаван от Дейвид Гилмор от Pink Floyd. Тя се продаде на аукцион за почти 4 млн. долара през миналата година.

Плочите догонват дисковете по продажби за пръв път от 30 години

Плочите догонват дисковете по продажби за пръв път от 30 години

The Beatles са продали повече от 300 хил. плочи за 2018 г., а рок групи като Pink Floyd, Fleetwood Mac, Led Zeppelin и Queen, както и изпълнители като Джими Хендрикс и Дейвид Боуи - по над 100 хил. броя

Полуакустичната китара, притежавана от Кобейн, е Martin d-18E, произведен през 1959 г. Изпълнителят ѝ я закупил в Лос Анджелис. Настоящият ѝ притежател а австралиецът Питър Фридман, който е основател на австралийската компания RODE Microphones. Сред мотивите за скъпата покупка е и желанието на Фридман да подтикне австралийското правителство да прави повече за изкуството.

Инструментът идва в оригиналния си калъф, върху който е зелепен стикер с албума на Poison Idea от 1990 г. Feel the Darkness, пакет с три струни, няколко перца и торбичка със сребърна лъжица, вилица и нож.