Една от най-големите златни мини, намиращата е Уикънбърг, Аризона се продава. Преди да спре да работи през 1942 г., произвежда злато на стойност над 310 милиона долара и това е само от 30% от капацитета й.

Част от комплекса Octave Mine, който е разработен от осем инвеститори през 1890-те, вероятно работи още от 1860 г. По време на своя разцвет в края на 19-ти век, мина "Октава" поддържа цял град, с поща, училище, универсален магазин и дилижанс. Днес обаче минният комплекс се продава. Площта е 915 хил. кв.м., пише Forbes.

Имотът включва повече от 40 км. тунели, кладенец, радио кула и дом с две спални.

Най-хубавото от всичко е, че се дава право на собственика на имота върху подземните минерали. Това е особено важно, тъй като в сила от 1994 г. Конгресът наложи мораториум върху изразходването на подходящи средства за приемане или обработка на заявки за минерални патенти. Оттогава Бюрото по управление на земите не приема нови заявки за патент.

"Тази земя все още може да бъде използвана за добив, казва брокерът Престън Уестморланд. "За да започне експлоатация, собственикът ще трябва да укрепи тунели и да въведе инфраструктура."

Настоящият собственик вярва, че има огромен потенциал за изплащане на инвестицията.

"Почти цялата земя на изток от радио кулата е непокътната, с изключение на проучвателна работа на местата във Verno и Beehive", казва той. "Липсата на копаене на изток от кулата не се дължи най-вече поради неяснота за собственост преди време", казва брокерът на недвижими имоти.

Трите парцела, които се предлагат, включват историческата мина Octave и 607 хил. кв.м. земя, която е патентована, парцел, богат на минерали плюс удобен дом с две спални с енергийна система, кладенец, и път към върха на планината. Целият пакет се предлага за 8 675 309 долара.