Малдивите отново отвориха за международни посетители тази седмица, след като бяха затворени от 27 март.

Докато в голяма част от света все още са затворени границите, или се предприемат строги мерки по отношение на пристигащите пътници, Малдивите няма да изискват за пристигащи да бъдат определено време под карантина или да преминат тестове, различни от обикновена проверка на температурата на летището. Има още едно правило: Посетителите трябва да резервират целия си престой в един курорт.

Министърът на туризма Али Уахид определи въздействието на пандемията като "по-пагубно от цунамито през 2004 г. и глобалната финансова криза през 2008 г."

С население от половин милион Малдивите са регистрирали повече от 2700 случая на зараза.

Авиокомпаниите, включително Emirates, Etihad Airways и Qatar Airways, възобновяват услугите на островната държава.

Въпреки че държавата е отворена за бизнес, хотелите постепенно се отварят, като остров Конрад Малдиви Рангали планира да се отвори отново в края на септември, а St. Regis и всички други хотели Marriott International не планират да отворят отново до октомври.

Един от тях обаче се отвори отново с нови мерки, предназначени да се предпазват туристите от вируса. Гостите на Сонева Фуши ще получават маски при пристигането си и ще бъдат тествани за Covid-19. След това се изисква гостите да останат в стаята или вилата си, докато резултатите от тестовете им не станат готови, което може да отнеме между шест и 24 часа.

Ако резултатът от теста е отрицателен, гостите могат да се се движат свободно, но все пак трябва да се извършват ежедневни проверки на температурата. На четвъртия ден от пътуването им ще бъде извършен допълнителен тест.

Може да помислите, че това е прекомерно и че сме прекалено предпазливи", каза Сону Шивдасани, изпълнителен директор на "Сонева". И все пак целта ни е "да превърнем всички наши частни острови в среда, в която гостите могат да се отпуснат и да общуват с нашите домакини и колеги."

Един от факторите, който би могъл да примами туристите на Малдивите, е дивата природа. Освен това много здравни експерти казват, че рискът от Covid-19 е много по-малък, отколкото на закрито.

Сонева смята, че строгите му здравни мерки могат да се изплатят. От хотела казаха, че резервациите за август са по-високи от миналата година. И все пак, не всеки турист е готов да приеме новите политики, свързани с безопасността.

"Имахме един или двама, които смятат, че това е ненужно и не искат да подлагат децата си на това затруднение", каза той, "но повечето са казали, че това всъщност ги е успокоило".

Междувременно Hilton, който има три обекта, работещи на Малдивите, постепенно ще се отвори с нови мерки, включително проверки на температурата на персонала и строги мерки за дезинфекция и почистване.

Нилс-Арн Шрьодер, вицепрезидент на хотелите в Hilton's Asia Pacific, очертава новите мерки: "Не искахте да виждате хората, които почистват площите във фоайето; винаги се почиства през нощта. Сега искате да ги видите през деня, така че да знаете, че хотелът се грижи за почистването. "

Миналия месец Хилтън въведе нови мерки за своите хотели по целия свят. Наречена Hilton CleanStay, една мярка включва поставяне на печат върху вратите след почистване на помещение, за да се покаже видимо на клиентите, че никой не е влизал.

Marriott International планира да отвори отново своите хотели на Малдивите през октомври и прилага нови политики, като изисква от гостите всеки ден да седят на една и съща маса за закуска.

Но дали пътниците се чувстват достатъчно безопасно да пътуват или да напуснат родния си град и да бъдат подложени на ограничения, тепърва ще се определя. Например жителите на Хонг Конг, които напускат града, трябва да преминат тест на Covid-19 при завръщането си и от тях се изисква да се подлагат на карантина в продължение на 14 дни, докато носят устройство за проследяване на местоположението.

"Хубаво е, че Малдивите са отворени ", каза Винсент Паучън, генерален мениджър на The St. Regis Maldives Vommuli Resort, собственост на Marriott, цитиран от CNBC. "Не виждаме ръст търсенето поради толкова много ограничения в международен план Можете да си представите, някой да отиде на почивка за шест дни, да се наслади на Малдивите и след това да се върне за 14-дневна карантина, няма смисъл."

Въпреки това, той каза, че хотелът може да бъде готов да отвори в рамките на една седмица, ако види промяна в търсенето.

Китайските туристи традиционно са основните посетители на Малдивите. Новите мерки ще позволят на китайците да се завърнат от Малдивите, без да се налага да са под карантина, стига да проведат тест на Covid-19 малко преди полета си и отново, когато се върнат.

Паучън каза, че наблюдава увеличение на търсенето с резервации, вариращи между 40% и 60% за последното тримесечие, а запитванията и резервациите за 2021 г. вече започват.