След два тежки туристически сезона заради ограниченията, свързани с Ковид-19, какво да очакваме това лято, разказа Димитър Балтов, заместник-председател на УС на обединение "Бъдеще за туризма".

"През пролетта наблюдаваме, че българите започват да се завръщат към коронните дестинации. Това до голяма степен се случи, защото мерките в голяма част от Европа се разхлабиха, а на доста места вече се пътува без никакви изисквания и ограничения. Към момента най-популярните дестинации за Италия, Франция, Испания и по-близките - Чехия и Австрия. Дори има интерес и към Англия, която остана малко на заден план заради Брекзит", обобщи той пред Euronews.

Хората резервират коледните си почивки по-рано от всякога

Хората резервират коледните си почивки по-рано от всякога

Това ще бъде най-скъпият коледен сезон в САЩ

За лятото Гърция е топ дестинация, но се търсят почивки и в Италия и Испания. Португалия също е сред търсените дестинации, както и Турция.

По-екзотичните дестинации, традиционно се търсят през зимата и началото на есента. През миналия сезон предпочитани дестинации били Малдивите, Доминиканската република и Мексико, които се оформят като традиционните дестинации за българите. 

Цените се вдигат чувствително

Британците се втурнаха да резервират полети и почивки

Британците се втурнаха да резервират полети и почивки

След като Борис Джонсън обяви, че строгият локдаун ще бъде разхлабен, британските граждани буквално щурмуваха порталите за покупка на самолетни билети и почивки. Правителството иска да премахне почти всички ограничения

освен заради инфлацията и заради шоковото повишаване на търсенето, а и защото предлагането е по-малко от преди пандемията. При големите дестинации като Париж, Барселона, Прага и други повишаването на цените на хотелите е между 70 и 90%, а за летните почивки настаняването е поскъпнало с около 50-60%.

Според експерта тези скокове в цените на хотелите се компенсират в голяма степен от туроператорите, за това и печалбите им са доста по-ниски.

 В България руските и украинските туристи са ключови за пазара, а тази година по всяка вероятност те напълно ще отсъстват по Черноморието.

"Надявам се тези обеми да се заместят с други традиционни пазари за България като - Великобритания и Скандинавските държави", обясни той. Според Димитър Балтов цените на летните почивки и у нас ще бъдат по-високи това лято. 

Компанията, която ще заведе всичките си служители на почивка на Канарските острови

Компанията, която ще заведе всичките си служители на почивка на Канарските острови

Като подарък за добре свършена работа през последните две години

"Сметките за ток са съществена част от калкулациите на нощувките, всички продоволствия за изхранване са доста по-скъпи, доставните цени пък са повече от двойни".

Почивките у нас или в чужбина ще бъдат по-изгодни?

"Ако говорим за абсолютна стойност, най-вероятно у нас по-изгодно най-малкото, защото пътят ще струва по-малко. В същото време в близките около нас държави - в Гърция и Турция има доста конкурентни оферти", каза още той. 

Близо 1 милион българи не могат да си позволят лятна почивка

Близо 1 милион българи не могат да си позволят лятна почивка

Те са сред 35-те милиона най-бедни европейци