Докато миналия година по това време туристическата индустрия страдаше от недостиг на резервации за коледните празници, сега някои хотели вече са напълно резервирани за края на годината, пише CNBC.

Туристическите агенции казват, че хората резервират коледните си ваканции по-рано тази година, въпреки обезпокоителното нарастване на инфекциите с делта.

Според уебсайта за пътувания Milepro.com причината се крие във ваксинациите. "Веднага щом хората се ваксинираха започват да резервират ваканции в края на годината", каза служителят в сайта Тим Уайт. По думите му има "огромен скок" в резервациите за почивка в големи хотелски вериги като Хилтън и Мариот.

Резервациите се правят "по -рано от всякога"

Според Алиша Капур, която е старши мениджър в компанията за анализи на уебсайта Similarweb, хората никога не са правили резервациите си за Коледа толкова рано през годината.

Търсенето в интернет за пътувания през декември е било пет пъти по-високо през август, в сравнение с периода от миналата година. Според наблюденията пътуващите в САЩ пътуват предимно в страната тази Коледа.

Най-желани дестинации

Според наблюдения на сайта, който предлага ваканционни къщи Vrbo, в Мауи и Кауаи (и двете в Хавай), по -малко от 20% от жилищата под наем са на разположение за Коледа.

Резервациите за Хавай са се увеличили с около 100%.

Тези, които отложат резервацията си за по-късен етап от годината, може да се наложи да плащат повече за ваканцията си, казват експерти от бранша. Първо се резервират по евтините места.

Мат Клейдън от базираната във Великобритания туристическа агенция Intrigue Travel, вижда подобно увеличение на цените в Европа.

Клиентите очакват невероятни оферти както от хотели, така и от авиокомпании, но в действителност това няма да се случи", каза той.

Според изчисления на сайта за резервации Priceline средните хотелски цени за нощ са се увеличили с 14% в сравнение с ваканционния сезон 2019 г.

Цените на ваканционни къщи се покачват, според софтуерната фирма Guesty за управление на отдаване под наем на къщи. Цените на наемите на апартаменти на уебсайтове като Airbnb, Vrbo, Expedia и TripAdvisor може да са с 82% по-високи от тези през 2019 г., според компанията.

"Очаква се Коледа да бъде най-скъпият празничен период в Съединените щати тази година", каза главният изпълнителен директор на Guesty и президентът Веред Равив Шварц.

Пътуващите искат да имат много опции, не само традиционни, претъпкани хотели, което води до покачване на цените.