Ранните резервации за туристически почивки в Гърция, България и Кипър са нараснали в пъти в сравнение с 2016 г. Местата в курортите на тези страни може и да не стигнат за всички желаещи, съобщи вчера Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР).

Ранните записвания за Гърция и Кипър бият всички рекорди, редица компании отбелязват, че търсенето се е покачило в пъти. През миналата година туристите се сблъскаха с липсата на места в редица популярни хотели, през тази година това също не може да се избегне, посочват от АТОР, цитирани от Интерфакс.

По мнението на експертите, откриването на Турция за пътувания, най-популярната за руснаците дестинация, няма да намали интереса към гръцката, кипърската и българската дестинации.

Връщането на Турция на руския пазар няма да попречи и на ръста на туристическия поток към България. По данни на АТОР, ранните записвания към тази страна върви с още по-активно темпо от миналата година по същото време. Ръстът към момента достига 20%, като резервациите "отиват в дълбочина" чак до септември, отбелязват руските специалисти в бранша.

По информация на туроператора Coral Travel, най-честите запитвания са популярните български курорти Слънчев бряг и Златни пясъци. За този сезон най-много има за хотели предлагащи туристически пакет "ол инклузив".

В "НТК Интурист" също потвърждават, че топ запитванията за България са хотелите от среден клас, работещи по системата " всичко е в цената".

Участниците на този пазар препоръчват да не се отлагат резервациите на почивки в Българи, защото местата в най-популярните места и хотели бързо свършват.

По данни на "TUI Россия", дефицит на места в българските хотели се наблюдава още през януари - февруари.

"Най-популярните хотели вече отмениха по-ранни резервации заради голямата заетост", съобщава НТК "Интурист".