"Не съм се провалил. Просто намерих 10 000 начина, които не работят." - Томас А. Едисън.

Ако има едно единствено нещо, до което трябва да сведем успеха, то аз ще избера качеството никога да не се предаваш. Независимо колко "лошо си паднал", ако не станеш и не продължиш по-силен от всякога, то най-вероятно никога няма да успееш. Историята помни имената на тези, които не са се отказали и няма място в нея за всички останали.

Мислите си, че на известни успели хора всичко им е тръгнало по "мед и масло". Грешите. Ето някои примери, които доказват тезата, че да не се предаваш, е може би най-критичното качество, за да достигнеш до успеха.

Хенри Форд

Хенри Форд - основател на Ford Motor Company и пионер на модерния бизнес се проваля редица пъти по стълбицата на успеха. Първата му компания за създаване на автомобили фалира година и половина, след като е създадена. Форд успява да натрупа достатъчно капитал, за да започне наново, но година по-късно отново е извън компанията под натиска на инвеститорите. Въпреки че цялата автомобилна индустрия губи вяра в него, той успява да намери нов инвеститор и да основе Ford Motor Company - останалото е история.

Томас Едисън

На младия Едисън му е било повтаряно, че е "твърде тъп", за да научи каквото и да било. Той е бил уволнен от първите си две работи, защото не е бил достатъчно продуктивен.

Уолт Дисни

Уолт Дисни е един от великите бизнес лидери, който създава глобалната империя Disney, включваща филмово студио, тематични увеселителни паркове и потребителски стоки. Неговата кариера обаче също не започва успешно. Той преминава през редица провали. Уолт Дисни е уволнен от вестник "Kansas City Star", защото не бил достатъчно креативен! През 1922 г. той създава първата си компания на име Laugh-O-Gram. Компанията правела анимационни филми и кратки рекламни филмчета. През 1923 г. Laugh-O-Gram фалира. Дисни не се отказва, стяга багажа и заминава за Холивуд, където основава The Walt Disney Company.

Майкъл Джордан

Майкъл Джордан е бил изключен от училищния отбор в девети клас поради "некадърност".

Лионел Меси

На 11-годишна възраст отстраняват Лионел Меси от отбора му, след като е диагностициран с рядка болест. Казват му, че едва ли ще направи кариера като футболист. Какво ли щеше да се случи, ако Меси им беше повярвал?

Соичиро Хонда

Соичиро Хонда е бил отхвърлен като кандидат за инженер в Toyota. Едва ли нещо по-хубаво е можело да се случи в живота му. Това го мотивира да започне да прави сам скутери в дома си и да стартира собствен бизнес в последствие, насърчен от съседите си.

Ричард Брансън

Брансън несъмнено е един от най-успелите предприемачи на новото време, който се свързва с имената на компании като Virgin Atlantic, Virgin Music и Virgin Active. Когато е на 16 години Брансън напуска училище, за да започне да издава списание, което обаче няма успеха, на който се e надявал. След това Брансън започва бизнес с разпространение на грамофонни плочи по пощата, който обаче потръгва толкова добре, че отваря собствен музикален магазин на име Virgin. По пътя до успеха той има и много други провали, между които са Virgin Cola, Virgin Vodka, Virgin Clothes, Virgin Vie, Virgin cards и т.н.

Албърт Айнщайн

Албърт Айнщан е проговорил едва на четири годишна възраст. Учителката му е казвала "това дете нищо няма да постигне".

Опра Уинфри

Опра Уинфри е сред най-влиятелните знаменитости на сп. Forbes през последното десетилетие и може да се похвали със забележителна кариера като водещ на токшоу, медиен собственик, актриса и продуцент. В началото на кариерата си обаче Уинфри се е сблъсквала с редица неуспехи. Тя е уволнена от работа като репортер, защото "не била подходяща за телевизията". Също така била уволнена като водещ на вечерните новини по WJZ-TV и понижена в длъжност, като трябвало да се изявява в сутрешния блок.

Елвис Пресли

Елвис Пресли е бил уволнен от Джими Дени, мениджърът на Гранд Ол Опрай, с думите: "Нищо няма да стане от теб, синко. Най-добре започни да караш отново камион.".

Дж. К. Роулинг

Дж. К. Роулинг написва книгите за Хари Потър, които се продават в тираж от над 450 млн. копия, а поредицата филми по тях са едни от най-успешните от финансова гледна точка. В началото тя получила откази от редица издатели. Много от тях отхвърляли творбата й с мотиви от рода "много дълга за детска книга" или "детските книги не носят пари".

Бил Гейтс

Бил Гейтс - съоснователят и председател на Microsoft напуска Харвард и създава компания на име Traf-O-Data. Партньорството между него, Пол Алън и Пол Гилбърт е базирано на добра идея, но лошият им бизнес модел не осигурява на компанията много клиенти. Тя трупа загуби в периода 1974-1980 г. преди да бъде закрита. Бил Гейтс и Пол Алън обаче използват горчивия опит и избягват тези грешки, когато създават Microsoft.

Бийтълс

Decca Recording Studios са отхвърлили да записват Бийтълс в началото на кариерата им. "Не ни харесват как звучат, нямат бъдеще в шоубизнеса.", са били техните мотиви.

Жизел Бюндхен

Младата Жизел пристига в Ню Йорк на 16-годишна възраст и среща сериозни трудности в намирането на работа. Тя е била отхвърляна 42 пъти, преди да направи пробив в шоу на Александър Маккуин през 1998 година.

Стив Джобс

На 30-годишна възраст Стив Джобс е бил съсипан и безцеремонно уволнен от борда на директорите на създадената от него компания. По-късно той се връща с гръм и трясък и я "преражда" от почти границите на фалита. Благодарение на Джобс Apple се превръща в най-голямата компания по пазарна капитализация, към днешна дата и може би първата, която ще достигне границата от един трилион долара в историята.

Стивън Кинг

Първата книга на Стивън Кинг е била отхвърлена от 30 места за издаване. Това го кара да се ядоса и да я хвърли на боклука. Жена му обаче я намира и го кара да пробва отново.