Поредицата на предаването Money.bg "Уcпeлитe бългapи", ĸoятo разказава вдъхновяващите лични иcтopии нa пpocпepиpaли нaши cънapoдници, продължава с историята на Веселин Петков, който живее във Виена и понастоящем работи за една от най-големите банкови групи в Австрия и цяла Европа - Raiffeisen bank international, чиито активи се оценяват на 150 милиарда евро. Петков отговаря за 15 милиона клиенти на банката на 13 пазара, включително и България. Как се печели работно място в подобна организация разказва самият той.

"Когато кандидатствах за позицията, това, което натежа, за да бъда аз избраният кандидат, е опитът натрупан в сферата. Десет години преди тази позиция се занимавах в конкретната сфера, но разбира се има и задължителни фактори от типа на образование, познаване на банковия сектор, на финансовия свят, познаване на ситуацията на нашите пазари", казва той.

Той споделя, че по време на интервютата е трябвало да се пребори с известна доза съмнения от типа на "какъв е този българин и от къде идва".

От България към Австрия

Преди да замине Петков работи у нас в продължение на 10 години в българска консултантска компания, която има редица международни клиенти.

Българката в австрийската енергетика, която участва в сделка за €100 милиона

Българката в австрийската енергетика, която участва в сделка за €100 милиона

Деница Ненчева е първият герой от поредицата "Успелите българи"

"В продължение на 10 години натрупах голямо количество опит в международна среда. Всичките клиенти на компанията бяха големи международни компании в Близкия изток, Америка, Западна Европа и когато кандидатствах бях сигурен, че мога да правя това, което е в CV-то ми. Това, което ме накара да се преместя в Австрия са чисто лични причини, тъй като съпругата ми е родена и живее тук", заявява той.

Какво се скрие зад позицията "клиентско изживяване"

По думите на Петков дисциплината customer experience или "клиентско изживяване" има три основни цели - да събира максимално много обратна връзка от клиентите, да систематизира и анализира тази обратна връзка, да прецени кои са най-важните причини, поради които клиент може да е недоволен и оправи тези проблемни зони.

"Това са трите аспекта, които се занимавам на ежедневна база. Опитвам се да имплементирам системи, които да систематизират процеса по събиране на обратна връзка, опитвам се да наложа статистически методи за анализ на данните, за да не се налага "на око" да се преценява кои са най-важните проблеми на нашите клиенти, които трябва да решим, а да е базирано на анализ на данни. Опитвам се да въведа стандартни похвати за оправяне на т.нар. клиентско изживяване", казва Петков.

По думите му основната цел на работодателя му и на него самия е на всеки един пазар да бъдат най-препоръчваната финансова институция с най-високо ниво на клиентско задоволство.

"Светът е динамичен и се променя бързо, затова е рано за мен да си поставям дългосрочни цели. В момента е почти невъзможно да кажа "това е моята цел и искам да бъда там след 20 години". Във финансовия сектор тече нова революция в лицето на крипто базирани финансови институции. В средносрочен план има ясни цели, свързани с компанията в която работя", коментира той .

Петков завършва в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), а след това завършва и MBA програма във виенски университет.

Веселин Петков завършва "Международни икономически отношения" в УНСС, след което придобива MBA диплома по финанси от едно от най-престижните бизнес училища в Европа - WU Executive Academy във Виена. Там той завършва специалността 

"Бях доволен от своето образование в България, но когато се преместих във Виена, беше ясно, че трябва да надградя. В България завърших само бакалавъра, а не исках да приключвам до там с образованието си. Реших да правя магистърска програма в топ университет и да имам досег до преподаватели, които не са само от Европа, но и от Америка, за да имам поне база за сравнение на европейските и американските образователни системи", заяви той.

Петков споделя, че вероятно ще се ориентира и към докторска степен в бъдеще.

"Искам да видя какво ще се случи в следващите пет години, за да преценя в каква насока да е тази докторска степен - дали ще са банкови регулации, крипто активи. Искам да е в иновативна сфера, която ще ми отвори път за следващите десет- петнадесет години", казва той.

Как се започва работа в компания с 29 000 служители и $40 милиарда оценка? Този българин знае

Как се започва работа в компания с 29 000 служители и $40 милиарда оценка? Този българин знае

Александър Димитров разказва историята си в предаването Money.bg

Според него има няколко големи тенденции, случващите в банковия сектор във всички страни по света, включително в страната ни.

"Това са ефекта на регулациите, ефекта на паричната политика и това, че клиентите имат по-голям избор от банки, и някои от тези банки, които досега не са били такива и за пръв път влизат в сектора и изобретяват нови бизнес модели, което създава трудности на традиционните банки. В това отношение България не са различава от всички останали държави по света. Нещата, които правят клиентите доволни в България или обратното, са същите, които виждаме във всяка една държава. Секторът е динамичен и това е причините да вляза в него. Когато кандидатствам трябваше да избирам между бенка, голям международен ритейлър, консултанскта компания, индустриална компания, но реших, че няма друг подобен сектор, в който толкова много тенденции да променят в един и същи момент целия бизнес", заявява той.

По думите му тези банки, които решат да се вслушат в клиентите си, да променят начина, по който правят бизнес, да доставят продуктите и услугите си по дигитален начин са тези, които ще просперират в бъдеще.

Петков заявява, че не търсил миграция, а причините поради, които се е преместил са само лични.

"От тази гледна точка нищо не ми пречи да се завърна в даден момент в България. Всички сме наясно с предимствата и недостатъците да живееш в България, спрямо по-развита страна. Силно се надявам с следващите години недостатъците на живота в България ще стават все по-малко", коментира Петков.

На база на своя опит той дава следния съвет: " Успехът в кариерата е резултат от решения и действия, които се вземат в продължение на десетилетия. Планирайте дългосрочно, мислете в перспектива, не вземайте краткосрочни решения за маргинални подобрения в сегашната си позиция и наблегнете на образованието, защото това един от лесните инструменти, които дава държавата като организация за това да сте конкурентноспособни на пазара на труда", казва той.