Предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR започва нова поредица "Успелите българи", която чрез личните истории на просперирали наши сънародници ще вдъхновява зрителите и читателите при избора им на кариерен път. Чрез нея екипът на Money.bg иска да разбие клишетата за успешна кариера, като покаже нагледно разнообразните пътища, по които може да се стигне до нея.

Да работиш в България за световни енергийни гиганти с десетки миларди приходи, след което да се преместиш в Австрия, откъдето да участваш в сделка за придобиването на най-големия ВЕИ парк в България. Това накратко е кариерната история на Деница Ненчева, която е юрист по образование, но избира енергетиката за свое професионално поле за изява.

"За мен енергетиката е изключително интересна, но там попаднах съвсем случайно. Работех в адвокатска кантора и ми попадна обява за юрисконсулт в ТЕЦ Марица Изток 3, тогава притежавана от "Енел" - най-голямата енергийна компания в Италия и реших, че ми е изключително интересно и ще пробвам", разказва Деница.

Тя признава, че енергетиката е "наистина мъжки" сектор, особено в страна като Австрия - инженери, миньори и т.н. Но след Enel остава д работи и за следващия собственик на ТЕЦ-а - ContourGlobal. "Плюсът е, че юристите в сектора са жени", добавя тя. Вероятно и заради това "женското предимство" вече 13 години помага на Деница да работи като юрист в енергетиката.

От ТЕЦ-овете край Раднево до слънчевите панели във Виена

От 2015 година юристката живее във Виена, където работи за местна енергийна компания - значително по-малка от работодателите й в България. Защо обаче я предпочита пред иначе успешната си кариера у нас?

"Всичко стана случайно. Започнах да работя в областта "Сливания и придобивания" и работех по един проект, който беше свързан с вятърни паркове в Австрия и соларни паркове в Чехия и Словакия. Приключихме проекта и компанията, за която работех откри офис във Виена и ме покани да се преместя.Предвид, че Виена за миналата година е най-добрия град за живеене, обмислих предложението и реших, че ми се иска да опитам - така попаднах във Виена", разказва Деница.

Тя споделя, че се възползва от тази възможност и поради още една причина - желанието й да специализира в областта на зелената енергия, която е силно развита в Австрия. Така попада в местната компания Enery, където в момента е назначена на позицията юрисконсулт.

От Нов български университет до Академията за висши мениджъри във Виена

За да бъде по-конкурентоспособна не само на местния трудов пазар, но и на глобалния, тя решава да надгради образованието си от Нов български университет с MBA програма в Академията за висши мениджъри към Икономическия университет на Виена.

"Реших, че не е достатъчно човек да се реализира по професията, да работи в чужбина и да се чувства успешен. Искаше ми се да науча повече и направих преглед на възможните програми. Виенският университет е един от водещите в Австрия и попаднах на програмата MBA Energy Management, която изключително много ми допадна имайки предвид, че искам да се развивам в сектора и реших да пробвам. Подадох молба и даже получих частична стипендия за програмата. Определено съм изключително щастлива, че направих този избор да прекарам последните две години във WU Executive Academy".

Деница по време на дипломирането й от WU Executive Academy

Деница по време на дипломирането й от WU Executive Academy

По думите й тази образователна инвестиция й е дала една много-широка насоченост, показвайки й различните сектори в енергетиката, както и мениджърски умения. "Това, което мога да кажа в момента е, че в моя екип аз определено работя по-добре. Използваме една и съща терминология, което определено не беше така преди да запиша да уча по програмата".

Опитът й като юрист и отличното образование, което получава, я довеждат до участие в една мащабна операция - придобиването на най-големия соларен парк в България, който според медийни публикации се оценява на 100 милиона евро.

"Преди броени седмици завършихме сделката и моята компания придоби най-големия ВЕИ парк в България Караджалово, който се намира близо до първомай. На практика аз съм единствения юрист в компанията и отговарях за правната част на сделката, преговорите с продавача, с финансиращите институции, така, че бях горе-долу във всички части на проекта и съм изключително щастлива, че успяхме да го приключим успешно миналия месец", казва тя.

Мисията й: по-чиста енергетика в Централна и Източна Европа

Деница има амбиция - да продължи кариерата си в "зелената част" на енергетиката, като по този начин придобие достатъчно опит и знания, за да помогне и на България в тази сфера:

"Това, което ме привлича в момента в компанията, за която работя е, че се занимавам с възобновяеми енергийни източници, което е желанието ми за една по-чиста енергетика и особено в Централна и Източна Европа, където сме малко позакъснели. Това е моята амбиция от тук нататък - да работя, за да видя една по-чиста енергетика и това, което наистина ме удовлетворява в момента е, че въпреки, че съм навън, мога да работя за България"