Държавата прие промени в Закона за храните, с които бяха забранени определени стоки за продажба онлайн, сред които и бебешките храни.

Според експерти онлайн продажбата на бебешки храни не е по-опасна от продажбите във физическите магазини, тъй като върху нея има множество средства за контрол на качеството и върху самия продукта, който се предлага. Забраната за продажба на бебешки храни онлайн по-скоро е грешка водена от добри подбуди с лоша реализация. Това заяви Илиан Илков, управител на един от големите онлайн магазини у нас в предаването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Така и не стана ясно от къде дойде поправката в закона и какво цели. По моя информация това не е обсъждано с браншовите организации. Имаше отделни коментари, че може би е грешка и ще отпадне. С колегите от бранша се надяваме и смятаме, че това ще стане.", заяви той.

По думите на Илков трудно е да се каже каква част от бебешките храни се продават онлайн. "Грубите предположение сочат, че около 15-20% от стоките минават онлайн с тенденция на нарастване, особено сега в настоящата ситуация с коронавируса", казва той.

Един от аргументите за промените е, че не я ясен произхода на стоката. "Виждам резон в този аргумент но, не смятам че това е вариант да се регулира този проблем, защото наред с нередовните търговци, под ударите на закона попадат и изрядните търговци, които ще са ощетени още повече", казва експертът.

Според него има достатъчно механизми в закона, които позволяват да се регулират неточните практики, като правото на връщане на стока в 14-дневен срок от закупуването, както и правото на рекламация към търговеца, ако получат продукт с изтекъл срок или недобро качество.

Държавата забрани онлайн търговията с бебешки и детски храни. Как, защо и докога?

Държавата забрани онлайн търговията с бебешки и детски храни. Как, защо и докога?

Зад решението няма официални мотиви, не се знае кога е добавено и по чия идея

"Повечето търговци работят с едни и същи продукти, независимо дали са продавани във физически магазин или онлайн. Съмнителните продукти могат да попаднат и в двете и това не зависи от формата на търговия на магазина, а по-скоро от самия търговец", заяви още той.

Сред ориентирите, които може да се следят за това дали една стока е истинска, са производител, етикети, кой е вносител, дали е добре опакова според стандартите и т.н.

Ще има ли поскъпване на продуктите?

По думите му цените във физическите магазини едва ли ще се увеличат, но ще стане осезаемо неудобството на потребителите. "Онлайн цените така или иначе са по-ниски. Не винаги е така, но като цяло пазарът с такъв характер. Ще останат малко по-високите цени във физическите магазини, но