Съвкупното богатство на най-богатите предприемачи от Русия, включени сега в рейтинга на милиардерите на Bloomberg Billionaires Index (BBI), е намаляло със 75,1 милиарда долара от началото на годината, изчислява РИА Новости.

Индексът се изчислява въз основа на стойността на акциите на компании, в които милиардерите притежават дялове. За някои компании изчислението се основава на съотношението на тяхната капитализация към EBITDA или цената на акциите към печалбата на акция. Общо рейтингът на BBI включва 500-те най-богати хора в света, като в него има 23 руски граждани. Общото им състояние към 1 декември тази година е 296,03 милиарда долара.

Най-богатият от тях е Владимир Потанин, един от основните собственици на Norilsk Nickel, който е увеличил състоянието си с $92,6 милиона от началото на годината до $31 милиарда.

Състоянието на втория в класацията съсобственик на Новатек Леонид Михелсон обаче е намаляло значително с 5,07 млрд. долара до 27,4 млрд. долара. Трето място заема Алексей Мордашов, чието богатство е намаляло със 7,79 млрд. долара до 21 млрд. долара.На четвърто място е бенефициентът на NLMK Владимир Лисин, който е загубил 7,22 милиарда долара от началото на годината, като състоянието му момента се оценява на 20,8 милиарда.

На пето място е съсобственикът на Лукойл Вагит Алекперов (оттегли се от борда на директорите и подаде оставка като президент на компанията) с 20 млрд. долара. Рейтингът на Bloomberg оценява загубите му от началото на годината на $1,78 милиарда, но посочва, че през април състоянието му е преизчислено, като е взето предвид целия негов дял в Лукойл според котировките на Московската борса, в резултат на което то се е увеличи с 12 млрд. долара.

Шесто място заема Алишер Усманов ("Металлоинвест", "Мегафон"), чието състояние е намаляло с $1,42 милиарда от началото на годината и вече се оценява на $19,8 милиарда. Седми в списъка е съсобственикът на Новатек и Сибур Генадий Тимченко, чието състояние е намаляло с 8,48 милиарда долара от началото на годината и сега възлиза на 13,9 милиарда долара. На осмо място е бившият бенефициент на EuroChem и SUEK Андрей Мелниченко (оттегли се от съсобствениците на 9 март, попадайки под санкциите на ЕС) - състоянието му е намаляло с $3,69 млрд., до $13,8 млрд.

Девето място заема Михаил Прохоров (групата Онексим): състоянието му е намаляло с 627 милиона долара от началото на годината до 13,3 милиарда долара. Челната десетка се затваря от основателя на Alfa Group Михаил Фридман, чието състояние намаля с 2,59 милиарда долара и възлиза на 11,4 милиарда долара.