Близо 12% от милиардерите в света са жени. И дори техният дял все още да е много малък в сравнение с този на мъжете в тази престижна категория, най-заможните дами в света управляват стотици милиарди долари.

2020 година беше динамична по отношение на богатството на милиардерите в света, а сега за първи път има петима души, които управляват състояние от над 100 милиарда долара. А най-богатата жена в света я делят 29 милиарда долара от тази граница.

От платформата Visual Capitalist се позовават на данни на Forbes за своята класация на най-богатите дами в света към началото на 2021 година. Ето и какво показва тя.

Наследницата на козметичната империя L'Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс е жената, която застава на първо място в света по богатство. Французойката се нарежда на 14-та позиция сред най-заможните хора в света със състояние от 71 милиарда долара. Преди няколко години тя наследи богатството си от своята майка, която е дъщеря на основателя на компанията.

Макензи Скот

Източник: Instagram / 6figurechix

Макензи Скот

Бетанкур е единствената европейка заедно със Зузане Клатен, която влиза в топ 10 на най-богатите дами в началото на 2021 година. На следващите 3 места след нея са Алис Уолтън, Макензи Скот и Джулия Кох, които са от САЩ. Първата от тях е едно от имената зад американския гигант Walmart. Също така тя е част от най-заможното семейство в света. Алис Уолтън разполага със нетно състояние от 68 милиарда долара.

Зузане Клатен

Източник: GettyImages

Зузане Клатен

С 10 милиарда долара по-малко е богатството на Макензи Скот - бившата съпруга на най-богатият човек в света Джеф Безос. След развода си с него тя получи 4-процентов дял в лидера в онлайн търговията Amazon. А само през 2020 година тя дари 5,8 милиарда от богатството си за различни каузи.

Най-богатата жена в Азия идва на пето място в класацията. Това е китайката Ян Хуян, която е малко позната в публичното пространство. За сметка на това тя управлява активи за 33 милиарда долара.

Жаклин Марс

Източник: GettyImages

Жаклин Марс

Сред десетте най-богати дами в света към началото на 2021 година влизат още Жаклин Марс, която е част от фамилията, управляваща гиганта в хранителната индустрия Mars.

В класацията влизат още германката Зузане Клатен, която заедно със сина си е акционер в автомобилния производител BMW, китайката Шон Уиуан, която оглавява фармацевтичния производител Hansoh Pharmaceutical, съпругата на Стив Джобс - Лорин и най-заможната латиноамериканка - чилийката Ирис Фонтбона.

Снимка 515126

Източник: Visual Capitalist