През миналата година клубът на жените милиардери се е увеличил с 57 дами с богатство над 1 милиард долара. Като цяло през 2017 година супербогаташите в вета са нараснали с 15% до общо 2754 души в сравнение с предходните 12 месеца, показват данните на изследователската фирма Wealth-X.

При жените увеличението е от 18% до общо 321 дами, като те изпреварват по ръст мъжете. При тях увеличението е от 14,5%, но броят е над 7 пъти по-голям.

При по-голямата част от жените милиардери източникът на богатство е семейството. Такъв е случаят при над 50% от тях в сравнение с 16,9% за тези, спечелили сами състоянието си.

Такъв е случаят, например, на Франсоаз Бетанкур Майерс, която днес е сред най-богатите европейци. През миналата година тя наследи 43,3 милиарда долара от майка си - Лилиан Бетанкур, която беше собственик на гигантът в козметичната индустрия L"Oreal.

Кой наследи най-богатата жена в света?

Кой наследи най-богатата жена в света?

Собственичката на L'Oreal Лилиан Бетанкур почина на 94-годишна възраст

Подобна е и историята на руската бизнесдама Маргарита Луис-Драйфус. Тя държи в ръцете си 5,2 милиарда долара, според изчисленията на Forbes. Историята на богатството й започва през 1988 година, когато среща бъдещия си съпруг Робърт Луис-Драйфус.

Той е бивш главен изпълнителен директор на британската рекламна агенция Saatchi & Saatchi, както и част от екипа на семейния бизнес Louis Dreyfus Company. През 2009 година той умира от левкимия, а след това съпругата му става мажоритарен собственик и председател на семейното дружество.

Една от най-известните милиардерки, спечелила сама богатството си, е италианката Джулиана Бенетон. Тя притежава 3,6 милиарда долара, като през 1965 година заедно с тримата си братя създава модният лидер Benetton.