България е на 38-мо място в целия свят по богатство на населението, показва класацията на Allianz. Макар стандартът на живот у нас да не е толкова висок, колкото в други страни по света и в Европа, страната ни намира място в класацията, която взема предвид активи като движимо и недвижимо имущество, спестявания, акции и други и ги разделя на броя на населението в дадената държава.

Със средно 7 050 евро активи на човек българите изпреварват Словакия (6 150 евро), Бразилия (4 980 евро), Румъния (4 330 евро), Русия (4 180 евро) и Турция (2 240 евро).

Очаквано България е много далеч от върха, където тази година има разместване. На първо място излиза САЩ със 177 210 евро финансови активи на човек, изпреварвайки Швейцария, където цифрата е 175 720 евро. Тройката се оформя от Япония с 98 980 евро.

На последно, 53-то място е Украйна с 680 евро средно, а пред нея са Индонезия (720 евро) и Сърбия (780 евро).

Какво "изяжда" най-голям дял от доходите на българина?

Какво "изяжда" най-голям дял от доходите на българина?

Ето го отговора

Нито една страна от Източна Европа не е в клуба на истински богатите

И до днес нито една страна от Източна Европа не е успяла да влезе в клуба на "страните с голямо богатство", се казва в доклада на Allianz. Границата те поставят на 45 900 евро. Данните все пак сочат, че от 2000 г. насам в региона активите на човек са повишили стойността си почти четири пъти. Въпреки това почти 68% от населението в региона притежава по-малко от 7 700 евро. Добрата новина е, че през периода този дял е спаднал със 17 пункта.

Другият позитивен факт е, че за периода броя на хората, които могат да се причислят към средната класа в световен мащаб, се е увеличил двойно до 31 милиона или 30% от общото население.

Не може да се отрече, че страните от източната част на Европа са много далеч от тези от западната. Населението на държавите в Източна Европа представлява 2.1% от общото на 53-те, включени в изследването, но активите са едва 0.6%.

За сравнение, гражданите на Западна Европа представляват 8% от населението и 18% от активите.

Преизчислени, данните показват, че със средно 56 920 евро активи западноевропеецът е със седем пъти по-богат от източноевропееца.

Откъде идват различията при доходите на българите?

Откъде идват различията при доходите на българите?

Най-богатите разполагат с 18 пъти повече средства от най-бедните

Двоен ръст на средната класа, но все пак далеч от "равното" разпределение

Разпределението на богатството от началото на хилядолетието е белязано от един феномен: висок ръст на средната класа. От 2000 г. насам броят им се е увеличил над два пъти - от 450 милиона на над 1 милиард днес.

Въпреки това разпределението е далеч от "равно", като най-богатите 10% от света притежават 79% от богатството. През 2000 г. този дял бе 91%.