Бивш служител на Google бе класиран като втория най-богат човек в Китай, след скок в продажбите в бизнеса му за електронна търговия - Pinduoduo, съобщи BBC.

Богатството на Колин Хуанг беше оценено на 45,4 милиарда долара от Forbes в края на миналата седмица, преди създателя на Alibaba Джак Ма, но зад създателя на Tencent Ма Хуатенг.

Преди това Хуанг e бил стажант в Microsoft, а след това прекарал три години като инженер в Google. "Тези три години бяха невероятно ценни за мен", пише той в блога си през 2016 г. "Google ми даде много повече, отколкото аз допринесох за компанията."

Хуанг основава Pinduoduo през 2015 година, а компанията стана особено популярна в Китай по време на пандемията Covid-19, като поръчките нарастват от 50 милиона до близо 65 милиона на ден.

Петима милиардери, които не присъстват в класациите за богаташи

Петима милиардери, които не присъстват в класациите за богаташи

Те предпочитат да не попадат под светлините на прожекторите

Има някои услуги като тази за екипно пазаруване, при което клиентите се събират, за да закупят повече стока на по-ниска цена.

Потребителите също могат да играят игри на сайта и понякога са възнаградени с бонуси и безплатни подаръци.

В своя блог през 2016 г. Хуанг заяви, че някои по-старши служители на Google са били неблагоприятно засегнати от бързото забогатяване. "Изведнъж получиха твърде много пари, загубиха стимул за работа и започнаха да търсят забавление и нова кариери", написа той. "Изминаха много години и те пропиляха най-ценното си време".

Въпреки, че все още не може да мери богатството си с официално най-заможния човек в света, Хуанг все още има начин да настигне технологичния милиардер Джеф Безос. В момента Forbes изчислява, че богатството на основателят на Amazon е 162,2 млрд. долара.