Forbes, Fortune и Bloomberg имат строга политика за това кого могат да включат в своите списъци с най-богатите хора в света. Това оставя няколко супербогаташи в сенките - мястото, където те биха искали да бъдат.

Всяка година издания като Forbes, Fortune и Bloomberg съставят списък на най-богатите хора на планетата. Макар че всички те сa сравнително точни в начина, по който изчисляват богатството на най-богатите хора в света, съответните им фирмени политики забраняват включването на определени хора в техните списъци,пише Yahoo.

Политиката на Forbes и Bloomberg забранява в списъците за богаташи да включват мафиоти, диктатори и кралски особи в списъка на Forbes Rich и индекса на Bloomberg Billionaire's. По подобен начин индексът на милиардера на Bloomberg изключва и неговия основател и мажоритарен собственик Майкъл Блумбърг, за когото е ясно, че похарчи половин милиард долара за последната си президентска кампания.

Това означава, че богатството на хора като султана на Бруней, Дауд Ибрахим, Башар ал Асад и други остава в тайна. Има няколко супер богаташи, които остават в сенките, далеч от класации, с които могат да се бият в гърдите и които биха ги поставили под светлината на прожекторите .

Хасанал Болкиах, султанът на Бруней

Твърди се, че богатството на султана на Бруней има нетна стойност от 20 милиарда долара. Но това беше преди близо десетилетие! За него се твърди, че притежава повече от 600 автомобила Rolls Royce, домът му в момента е най-голямата частна резиденция в света. С 1800 стаи, дворецът Istana Nurul Iman Palace му струва 350 милиона долара.

Докато бедността в САЩ расте, милиардерите стават все по-богати

Докато бедността в САЩ расте, милиардерите стават все по-богати

Пандемията ще подхрани съществуващото неравенство в доходите, смята експерт

Дауд Ибрахим

Той започва като дребен престъпник през 70-те и се издига в редиците, докато не се превръща в един от най-богатите наркодилъри на планетата. Въпреки че оценяваното му богатство не се доближава до това на Пабло Ескобар от 25 милиарда долара през 1989 г., то все пак не е за подценяване Ибрахим - над 7 милиарда долара.

Ким Чен Ун

Върховният лидер на Северна Корея не се появява в нито една от класациите за най-богатите хора в света по една причина: никой не може да прецени колко е богат всъщност. Неофициалните оценки обаче сочат, че Ким Чен Ун може да притежава богатство с нетна стойност от 5 милиарда долара, за която се твърди, че е натрупал, като се е включил в кибер война и е продавал природните ресурси на страната си. Ким Чен Ун не може да се похвали с флота от Rolls Royce, но се наслаждава на скъпо сирене и висок клас алкохол.

Башар ал Асад

За сирийския лидер се твърди, че притежава богатство на стойност 1,5 милиарда долара. Въпреки това мнозина предполагат, че Башар Асад е "пръснал" богатството си по целия свят и то би могло да бъде и в размер на 120 милиарда долара или повече.

Владимир Путин

Както при всеки от изброените личности тук и за руския президент, не може точно да се определи на колко възлиза богатството му. Въпреки това американският финансист Бил Браудър твърди в показанията си пред съдебната комисия на Сената на САЩ през 2017 г., че нетната стойност на богатството му може да бъде оценена а на около 200 милиарда долара. Браудър е британски финансист, роден в Америка и е главен изпълнителен директор и основател на Hermitage Capital Management, който инвестирал в руски акции 4 млрд. долара. Неговото твърдение би направило Путин най-богатият човек на планетата. (Безос е притежава 148 милиарда долара).

Кои са най-богатите хора във всяка държава в Европа?

Кои са най-богатите хора във всяка държава в Европа?

Според Forbes

Интересното е, че нито Forbes, нито Bloomberg включват Владимир Путин в своите класации. Forbes официално се придържа към тезата, че не могат да установят активите му, но нямат становище за това дали го смятат за диктатор (и следователно не го включват в списъка).