В света днес има 2095 милиардери. Те са по-малко в сравнение с преди няколко месеца. Дори и най-богатите хора в света не са имунизирани срещу коронавируса, както и срещу икономическите загуби в резултат на пандемията.

Само за последните два месеца най-заможните хора в света са станали с 408 милиарда долара по-бедни. Погледнато една година назад тяхното общо нетно състояние се е свило с над 700 милиарда долара, показва последната класация на Forbes за милиардерите в света.

Европа е дом на голяма част от тези хора. От платформата HowMuch разглеждат кои са богаташи номер 1 в отделните държави в света. За Стария континент списъкът е оглавен от французина Бернар Арно.

Бернар Арно

Източник: GettyImages

Бернар Арно

Собственикът на гиганта в луксозната индустрия LVMH само преди няколко месеца успя да изпревари Бил Гейтс и да се превърне във вторият най-заможен човек в света с богатство над 100 милиарда долара. След разразяването на епидемията от коронавирус обаче той загуби значителна част от състоянието си. Така към края на март той притежава 76 милиарда долара.

Най-богатите хора в страните около България притежават $95 милиарда. Кои са те?

Най-богатите хора в страните около България притежават $95 милиарда. Кои са те?

Засегна ли кризата богатството им?

Въпреки това той има преднина от над 20 милиарда долара пред втория по богатство европеец - Амансио Ортега. Испанецът, който е създател на лидерът в модната индустрия Inditex, дълго време беше на първо място в Европа. Към днешна дата той разполага с 55,1 милиарда долара.

Амансио Ортега

Източник: GettyImages

Амансио Ортега

На трето място по богатство са Беате Хайстер и Карл Албрехт - наследниците на братята, основали германската верига за търговия с бързооборотни стоки Aldi. Двамата управляват общо богатство на стойност над 33 милиарда долара.

Най-заможният човек в Италия е Джовани Фереро - наследникът на империята Ferrero Rocher. За него се знае малко, но пък всички добре познават вкуса на най-известния продукт на компанията - Nutella. Нетното състояние на Фереро пък възлиза на 24,5 милиарда долара.

Владимир Потанин

Източник: http://en.kremlin.ru/

Владимир Потанин

Владимир Потанин, който е основател на лидерът в производството на метали "Норилски никел", е най-богатият руснак. Той разполага с 19,7 милиарда долара. На първо място по богатство в Австрия е бизнесменът зад Red Bull - Дитрих Матешиц. Той управлява активи за 16,5 милиарда долара.

Деветте най-богати жени в света, които управляват близо $290 милиарда

Деветте най-богати жени в света, които управляват близо $290 милиарда

Две от тях влязоха в класацията на най-заможните хора в света през 2019 година

На близо 15 милиарда долара възлиза богатството на най-заможният човек в Източна Европа - чехът Петр Келнер. У нас той е познат с това, че е собственик на оператора Telenor, а преди време стана ясно, че неговата компания PPF е купувач на Central Media Group, част от която е и bTV.

Любопитно е да кажем, че Чех има по-голямо нетно състояние от първенците в Швеция и Великобритания, които управляват активи, възлизащи на съответно 13,5 и 12,9 милиарда долара. Това са председателят на компанията в модната индустрия H&M Стефан Персон и братята Хиндуджа, които управляват конгломерата Hinduja.

Ето и кои са останалите най-богати хора в останалите европейски държави:

Снимка 476318