През тази седмица престижното издание Forbes публикува традиционната си класация за най-богатите хора в света. Според нея към средата на март тази година милиардерите са общо 2095 души или с 58 души по-малко в сравнение с миналата година.

На първо място за трета година поред е основателят на лидерът в онлайн търговията Amazon Джеф Безос. Независимо, че трябваше да се раздели с акции на компанията на стойност от 36 милиарда долара след развода си със съпругата си Макензи, той остана на първата позиция с общо 113 милиарда долара.

До голяма степен задържането му на тази позиция се дължи на поскъпването с 15% на книжата на Amazon през последната една година. От това успя да се възползва и Макензи Безос, която след развода си с най-заможния човек в света също успя да влезе в тази класация при това в топ 25 на милиардерите. Що се отнася до най-богатите дами в света, тя директно се класира на четвърто място.

Най-богатите хора в страните около България притежават $95 милиарда. Кои са те?

Най-богатите хора в страните около България притежават $95 милиарда. Кои са те?

Засегна ли кризата богатството им?

Ето и кои са останалите жени, които намериха място в топ 9 на класацията на Forbes за 2020 година:

1. Алис Уолтън - 54,4 милиарда долара

Снимка 446182

Източник: GettyImages

Американката Алис Уолтън е една от наследниците на най-голямата верига супермаркети в света - Walmart, заедно с двамата си братя Роб и Джим. Благодарение на това тя за поредна година е дама номер 1 по богатство и е на 9-та позиция в класацията, като към март тази година то възлиза на 54,4 милиарда долара.

2. Франсоаз Бетанкур Майерс - 48,9 милиарда долара

Снимка 314335

Източник: GettyImages

Франсоаз Бетанкур Майерс е внучка на основателя на френския гигант в козметичната индустрия L"Oreal. Дълго време нейната майка Лилиан Бетанкур беше най-богатата жена в света, а след смъртта си тя беше наследена от Франсоаз. Към 2020 година последната разполага с нетно състояние от 48,9 милиарда долара.

3. Джулия Кох - 38,2 милиарда долара

Снимка 239804

Източник: GettyImages

Джулия Кох, заедно с Макензи Безос, успя да получи своя статус на милиардерка през изминалата година. Тя и трите ѝ деца наследиха 42% от американския индустриален лидер Koch Industries след смъртта на съпруга ѝ Дейвид през август. Останалата част от компанията е собственост на неговия брат Чарлз и на неговото семейство.

Коя е Джулия Кох и как тя се превърна в една от най-богатите жени в света?

Коя е Джулия Кох и как тя се превърна в една от най-богатите жени в света?

Кох е наследница на част от огромното състояние на покойния ѝ съпруг Дейвид Кох

4. Макензи Безос - 36 милиарда долара

Снимка 239800

Източник: GettyImages

Макензи беше съпруга на най-заможния човек в света в продължение на 25 години. Тя е и негов бизнес партньор в годините, в които той създава Amazon. Според постигнатото между двамата споразумение при развода, Джеф Безос трябваше да ѝ прехвърли 25% от акциите си в компанията, равняващи се на дял от 4 на сто в нея.

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Историята на успешната американска писателка и вече бивша съпруга на Джеф Безос

5. Беате Хайстер - 33,3 милиарда долара

За Беате Хайстер се знае малко, но заедно с брат си Карл Албрехт-младши, тя е наследник на германската верига супермаркети Aldi. Двамата притежават общо нетно състояние от над 33 милиарда долара.

6. Жаклин Марс - 24,7 милиарда долара

Снимка 446180

Източник: GettyImages

Жаклийн Марс е собственик на една трета от Mars - най-големият производител на сладки и шоколадови изделия в света, както и една от най-големите неборсови компании. Дружеството е основано от нейният дядо, а самата тя работи за него в продължение на 20 години.

7. Янг Хуян - 20,3 милиарда долара

Снимка 332664

Източник: wealthx.com

Янг Хуян е най-младата сред топ 10 на най-заможните жени в света, а също така е и най-богатата дама в Китай. Тя е контролиращ акционер в ациатския гигант с бизнес в областта на недвижимите имоти Country Garden Holdings.

8. Зузане Клатен - 16,8 милиарда долара

Снимка 447309

Източник: GettyImages

Зузане Клатен притежава 19,2% дял в германският производител на луксозни автомобили BMW, а нейният брат държи 23,7% от него. Тяхната майка Йоханна е третата съпруга на легендарният ръководител на компанията Херберт Квант. След смъртта му през 1982 година тя става най-големият акционер в BMW.

9. Лорийн Пауъл Джобс - 16,4 милиарда долара

Снимка 471098

Източник: GettyImages

Лорийн притежава милиарди долари под формата на акции в американският технологичен производител Apple, както и в първенеца в развлекателната индустрия Disney. Тя ги наследи от съпруга си - създателя на iPhone Стив Джобс.