Щатите са изправени пред ужасяваща пандемия. И въпреки че всеки може да се окаже сред разболелите се от коронавируса, отделните прослойки на обществото понасят различна тежет от икономическите последици на пандемията.

Това пише авторът Чък Колинс, който е директор на Program on Inequality в Institute for Policy Studies, в анализ за CNN Business.

Той посочва, че според прогноза на Колумбийския университет бедността в САЩ ще достигне най-високото си равнище от половин век насам. От друга страна изследванията на ръководената от Колинс програма показват, че богатите в страната стават още по-богати по време на кризата с коронавируса.

По неговите думи американските милиардери са увеличили нетното си състояние с близо 10% в рамките на едва три седмици.

"Накратко неравенството в богатството е предварително съществуващо условия в Америка. И освен ако не действаме целенасочено с амбициозни публични политики, които да възстановят равенството, възстановяването от пандемията ще подхрани съществуващото неравенство в доходите, богатството и възможностите", смята експертът.

По неговите думи Щатите са видели същото да се случва при преудоляването на предишната икономическа криза от 2008 година. Според Колинс за много от американците "тя никога не е приключвала". "Само топ 20% на американските домакинства успяха напълно да възстановят равнището на богатството си отпреди кризата", посочва той.

"В контраст с това с моите колеги открихме, че топ 400 на Forbes или топ 400 на най-заможните милиардери в САЩ, са успели напълно да възстановят парите си в рамките на три години. А за десетилетие богатството им е нараснало с над 80%", добавя Чък Колинс.

Експертът предупреждава, че този модел се повтаря и сега, като общото богатство на най-заможните хора в САЩ е по-голямо в сравнение с година по-рано, а поне осем милиардери са забогатяли с 1 милиард долара само по време на пандемията.

Сред тях са основателят на онлайн платформата за конферентни разговори Zoom Ерик Юан, както и бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, който притежава Skype и Teams. Никой обаче няма успех, подобен на този на Джеф Безос. От януари насам той е добавил 25 милиарда долара към нетното си състояние.

В същото време авторът посочва, че между 1980 и 2018 година данъците, платени от американските милиардери като дял от богатството им са намалели със 79%.

"В този момент, когато Конгресът гласува стимули в размер на 2,2 трилиона долара, обикновените семейства ще получат единична помощ от 1200 на възрастен. Тези, които печелят на 1 милион долара, ще могат да се възползват от данъчни облекчения от 1,6 милион долара", казва Колинс и заключва:

"Екстремното неравенство може да е условие, което съществуваше и преди кризата. Но с правилни действия сега можем да излезем от тази пандемия, като едно по-справедливо общество.".