С над 60 трилиона долара Щатите са държавата, в която е концентрирано най-голямото богатство на света. Това няма да се промени и през следващото десетилетие, когато САЩ ще бъдат отново лидери, но с 20% по-голямо общо състояние - 72,8 трилиона долара.

Що се отнася до бързия растеж на всички активи в най-богатите страни, през следващото десетилетие лидерът ще бъде съвсем различен.

Според изчисленията в изследването Global Wealth Migration Review общото състояние в Индия ще нарасне с цели 180% между 2018 и 2028 година или от 8,1 трилиона долара днес ще стигне 22,8 трилиона долара.

На второ място след нея в това отношение е Китай с очаквано над двойно увеличение на богатството или със 120%. В следващото десетилетие то ще нарасне от 23,6 трилиона долара до 51,8 трилиона долара.

От друга страна не е изненадващо, че в развитите държави очакваният растеж ще бъде доста по-ограничен. За големите европейски икономики прогрозираният ръст е в рамките на 10%. С толкова ще нарасне богатството на Великобритания, Германия, Франция и Италия.

Канада ще се представи малко по-добре от САЩ по растеж, като очакванията за нея са за такъв от 30 на сто или от 6 до 7,8 трилиона долара.

Австралия единствена прави изключение от развитите икономики, като през следващото десетилетие богатството на страната ще се увеличи с 80 на сто или от 6 до 10,8 трилиона долара.

Снимка 432561