Милиардерът Джак Ма отдавна е сред най-богатите хора в света. Известен с амбициозните си идеи и смели коментари, основателят на Alibaba често е във фокуса на общественото внимание.

Това, което не бе известно за него е, че бизнесменът е член на 89-милионната Китайска комунистическа партия. Партийната му принадлежност бе разкрита от официоза China People's Daily, който изтъкна приноса на китайски бизнес лидери за развитието на страната.

Членството на Ма досега не беше известно, тъй като най-богатият човек в Китай предпочиташе да остане извън политиката.

Ма е играл важна роля в прокарването на инициативата "Един пояс, един път" - стратегическото начинание на президента Си Дзинпин. Той е почетен като един от "изключителните строители на социализма с китайски характеристики в провинция Джъдзян", където се намира Alibaba, пише People's Daily.

Ма не е първият, а вероятно няма бъде и последният супер богат китайски капиталист, който се присъединява към партията. Нейни членове са имотният магнат Хуи Ка Ян и основателят на Wanda Group Уан Дзиенлин. Милиардери като основателят на Tencent Пони Ма също са считани за близки до нея.

Присъединяването към партията може да бъде полезно за частни бизнесмени и жени в страната, тъй като те се движат в сложна бизнес среда, където държавната икономика доминира в много отрасли, а частният бизнес може да бъде нежелан.

Президентът Си Дзинпин предприе стъпки за разширяване на влиянието на Комунистическата партия в частния бизнес, изисквайки всяка компания с повече от трима партийни членове да създаде партийна клетка, а ако не й достигат хора, да се присъедини към партийната структура на друга фирма.

В частните компании партийните клетки трябва да "ръководят и контролират предприятието, за да се придържат строго към националните закони и разпоредби", се казва в нови правила за партийните организации, според държавната агенция Xinhua.

Известно е, че Ма поддържа добри отношения с властта, но досега спазваше определена дистанция, избягвайки да се обвързва твърде сериозно с управляващите.

"Моята философия е да бъда влюбен в правителството, но никога да не се женя за тях", каза милиардерът на Световния икономически форум в Давос през 2007 г.