Тъй като никой не успя да улучи всички числа от лотарийната американска игра Powerball, джакпотът надмина половин милион долара - $550 милиона. Сумата е растяла в рамките на две седмици поради липса на късметлия, който да познае всички числа. Шансът е бил 1 на 292 милиона, пише CNBC.

Но данъците оказват сериозна въздействие върху реалния размер на печалбата. "Ако спечелите, пресметнете данъчната сметка и се уверете, че можете да се справите", съветва сертифицираният финансов анализатор Дан Раут.

Независимо дали победителят получава своята награда като анюитет в продължение на три десетилетия или незабавно като намалена еднократна сума, длъжностите лица от лотарията трябва да задържат 24% федерални данъци.

Какво да правите, след като спечелите от лотарията

Какво да правите, след като спечелите от лотарията

Няколко съвета, които ще ви помогнат да задържите парите си

Най-високата федерална данъчна ставка е 37 процента, когато се взема цялата сума наведнъж. Удържането на 24% за данъци намалява печалбата с $80,4 милиона при разсрочено изплащане.

Ако победителят няма законово намаление на облагаемия си доход, още 13% или още 43,6 млн. от печалбата ще дължи на Федералната данъчна служба в САЩ.

След всичко това спечелената за него сума остава $211 милиона преди щатските данъци. Те варират от 0 до 8%, в зависимост от къде е купен печелившият билет и къде живее купувачът.

Обобщено федералните и щатските данъци могат да костват 45% от печалбата. Има обаче стратегии, които могат да повлияят на облагаемия доход. Такава е парично дарение в размер на 60% от коригирания брутен доход.

Джакпотът падна! Какво може да се купи с 1,6-те милиарда долара от лотарията в САЩ?

Джакпотът падна! Какво може да се купи с 1,6-те милиарда долара от лотарията в САЩ?

Печелившият билет е продаден в щата Южна Каролина