През последното десетилетие беше рядкост Джеф Безос да продава акции на Amazon, но това вече се променя.

Между 31 януари и 6 февруари най-богатият човек в света е продал 2 милиона ценни книжа на обща стойност от 4,1 милиарда долара като част от предварителен план за търговия. Това показват данни, подадени до американските регулатори.

Тази стъпка е най-голямата едноседмична разпродажба, правена някога от милиардер, влизащ в Bloomberg Billionaires Index.

За сравнение през 2016 година съоснователят на WhatsApp Ян Коум продаде акции на компанията си за 4 милиарда долара на Facebook, но в рамките на няколко месеца. Лорънс Поуъл Джобс направи същото с книжа на Walt Disney отново през 2016 година, но това не беше част от предварителен план за търговия.

Действията на Безос идват скоро след като бившата му съпруга Макензи продаде акции от своя дял в Amazon за 400 милиона долара. С тази стъпка Макензи вече разполага с 19,5 милиона акции на гиганта в онлайн търговията или с 200 хиляди по-малко в сравнение с 19,7 милиона книжа, които бяха част от споразумението ѝ с Джеф Безос при техния развод.

Дамата се нареди сред най-заможните жени в света след раздялата си с най-богатият човек в света. Тя получи 4% дял в Amazon - компанията, в чието създаване участва активно заедно с бившия си съпруг. Така след развода нейното нетно богатство стигна 37 милиарда долара.