Нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея доведе до масивни разпродажби на фондовите борси и нанесе сериозни загуби за милиардерите.

Инвеститорите масово разпродаваха притежаваните акции, което изтри 42.7 млрд. долара от състоянието на 500-те най-богати хора в света, показва Индексът на милиардерите на Bloomberg.

Най-потърпевш от случилото се бе основателят на Amazon Джеф Безос, който изгуби 2 млрд. долара само в рамките на един ден и отстъпи втората позиция сред най-богатите хора в света.

Снимка 307654

Акциите на компанията за електронна търговия спаднаха с 2.6%, което нанесе сериозна щета на състоянието на милиардера. Богатството на Безос в момента е 82.2 млрд. долара, с около 600 млн. по-малко от това на основателя на Zara - испанецът Амансио Ортега.

Острата реторика между Вашингтон и Пхенян нанесе загуби на множество региони и индустрии, а най-засегнати бяха технологичните милиардери.

Основателят и изпълнителен директор на NetEase Лей Динг изгуби 1.8 млрд. долара, а богатството му спадна до 16.8 млрд. долара. Създателят и ръководител на Facebook Марк Зукърбърг пък се раздели с 1.6 млрд. долара, а състоянието му вече е 71.2 млрд. долара.

Съознователят на Microsoft Бил Гейтс, който за кратко бе изпреварен от Безос преди 2 седмици, изгуби 848.5 млн. долара, но остава най-богатият човек в света с активи от 90 млрд. долара.