Има много определения за това какво значи да си богат.

Да бъдеш богат е повече душевно състояние, отколкото банкова сметка. Истината е, че богатите могат да бъдат бедни и бедните да са богати. Например да си богат може да означава семейство от петима души, което с любов споделя и малкото парче хляб в страна от Третия свят. И обратното – друго семейство от петима може да живее в дом с 12 спални и въпреки това да прави кавги за неограничен първокласен празник.

Освен това да си богат всъщност опира до това да имаш всичко. Би било идеално да имаш комбинация от гореспоменатите ситуации: щастливо семейство, радващо се на  прекрасни ястия в голяма къща. И това е възможно. За да се постигне обаче, освен финансова свобода, мир със себе си и щастие, трябва човек да се ангажира с това. Постигането на баланс между работата и семейството ще ви позволи да притежавате добро благосъстояние и да имате възможността да му се радвате.

Представяме ви пет съвета за забогатяване от предприемача и милионер Дейниъл Али, цитиран от Business Insidеr:

  1. Усвойте манталитета на производителите

Трябва да направите голяма промяна от това да сте потребител към производител. Ето няколко примера: потребителите ядат пица, а производителите я правят; потребителите гледат филми, докато продуцентите ги създават; потребителите търсят работа, а производителите я осигуряват. Всеки милионер е производител. Само производителите забогатяват.

Първостепенната цел на един производител е не да яде, а да храни другите. Очевидно е, че създателите трябва да консумират в някакъв момент, но това не е основната им цел. Вместо да търсят следващата си храна, те са по-заинтересовани от това да гарантират следващото ястие за някой друг, знаейки, че ще имат възможността да ядат в процеса.

Независимо дали тези производители предоставят сърдечни операции, пишат бестселъри или строят небостъргачи, те са се научили как да създават продукти и услуги, с които да помогнат на хората около тях. Ако внимателно проучите милионерите, ще установите, че почти всички предоставят ценен и много полезен продукт или услуга за милиони души.

  1. Знайте дневната си тарифа

Колко струвате на ден? Има приблизително 250 работни дни в годината. Знаете ли колко пари трябва да получавате дневно, за да станете милионер? Ако печелите по 4000 долара на ден, ще достигате прага от 1 милион долара всяка година.

Ако изкарвате по 100 долара дневно, трябва да се опитате да ги удвоите. Само си представете – ако работите двойно повече, печелите двойно повече.

Дейниъл Али споделя, че когато започнал бизнеса си, печелил около 200 долара на ден. „Тъй като не исках да остана на тази сума, търсех начини да подобря себе си за клиентите ми, които ми дадоха огромен тласък на доходите”, разказва той.

Какво правите, за да подобрите дневната си тарифа? Ако си търсите нова работа, изпращайте двойно повече CV-та. Ако правите по 10 обаждания за продажби на ден, удвоете броя им. Ако сте гледач/ка на едно дете, намерете начин да увеличите резултатите си, като отворите занималня за 50 деца. Разбира се, най-добре би било да поддържате или да повишите качеството си на работа, докато преследвате тези начинания.

  1. Пожертвайте всичко

По-голямата част от хората се страхува да прави жертви, защото мисли, че ще изгуби нещо. Самотна майка не би купила книга за 20 долара, която ще ѝ помогне да спечели допълнителни 20 000 долара. Тя е същият човек, който се страхува от цената, но въпреки това би купила видеоигра за сина си, за да го направи щастлив.

Преди да забогатеете трябва да бъдете бедни. Като изключим победителите от лотарии и наследниците, които получават значително наследство, трябва да сте готови да платите цената и да пожертвате всичко. Трябва да сте способни да се справите с най-лошото, ако искате да очаквате най-доброто. Ще има много пъти, в които ще трябва да отложите удовлетворението, за да се фокусирате върху по-голяма цел, която накрая винаги си струва.

За да подхождате към даден риск по-разумно, си задайте два въпроса. Първият е: „Кое е най-лошото, което може да се случи, ако поема този риск”. След това се запитайте: „Кое е най-доброто, което може да се случи?”. В повечето случаи ще откриете, че единствената причина, поради която не бихте поели голям риск, е защото са замесени парите. Въпреки това трябва да сте способни да пожертвате всичко, за да станете много богати, дори и това да е последният ви лев.

  1. Вършете само богаташки дейности

Номер едно „убиец” на богатството е, когато човек се навърта около бедняшки места. Много често хората се вкарват в такива локации, които ги обграждат с бедни хора. Излезте от тях, ако искате да избягвате бедните хора. Мотаенето с нуждаещи се в бедняшки места никога няма да ви направят богати.

„Когато бях тийнейджър, играх баскетбол с негативни хора в негативни места. Постоянно бях свидетел на пушене, псувни и други видове непочтително поведение във всеки момент от играта. Макар че не участвах в техните лудории, все пка бях продукт на заобикалящата ме среда, която силно повлия на цялостните ми постижения в живота”, обяснява Али.

Много хора толерират подобни негативни условия. Те не осъзнават колко много едва доловимото влияние на клюките, насилието и драмата им въздейства. Разберете как можете да вземете участие в богаташки дейности. „Аз например вместо да играя баскетбол, започнах да посещавам луксозни жилища и автосалони. Това промени живота ми”, споделя предприемачът.

  1. Използвайте заложбите си

Всеки човек е природно надарен. Някои имат много таланти, докато други – само един. Въпреки това трябва да осъзнаете дарбите си и да ги използвате. В много случаи хората омаловажават таланта си и дори позволяват на други да правят същото. Трябва да развивате дарбите си и да се обграждате от хора, които ги подкрепят.

Откриването на вашите таланти, умения, дарби и способности може невинаги да е лесно. Тъй като училищата, работодателите и религиозните институции рядко насърчават хората да използват дарбите си, много хора в крайна сметка се лишават от тях заради финансовите и социалните трудности в нашия гигантски конформизъм. Този натиск ограничава човешката душа да се примири с „вписването”, а не с „отличаването”. В края на живота си именно вие ще бъдете отговорни за това как използвате заложбите си.

„Лично аз винаги съм искал да разкажа за себе си. Въпреки това не знаех как да стигна дотам. В крайна сметка започнах да пиша статии и да давам безплатни речи. Заради това имах възможността да стигна до милиони души въпреки факта, че се провалих на редица уроци по английски в училище. Колкото повече използвате дарбите си, толкова по-щастливи и богати ще бъдете.

В момента постоянно се печатат пари за вас. Направете така, че да си ги вземете днес. Парите са инструментът, който ви позволява да разгърнете по-голяма част от себе си. Спрете да „оцелявате” и започнете да „преуспявате”. Има много предимства в това да бъдеш богат. Бъдете готови да получите по-добри жилища, коли, дрехи, храна и приятели. Ще получите голяма сила, когато се посветите на богатството си.