Супербогаташите също понякога имат нужда да избягат - дали от шума на медиите около себе си или пък от някоя задаваща се икономическа криза. Къде обаче е най-популярното място за милиардерите, ако им се наложи да "изчезнат" за известно време?

Това е остров на ръба на света и на близо ден път със самолет от Европа. Живеещите на това откъснато парче земя могат да се похвалят с един от най-високите стандарти на живот и има достатъчно място за новодошлите.

Ако все още не сте се сетили, става въпрос за Нова Зеландия, която е на около 20 000 километра от България, населението й е с близо 2,800 милиона души по-малко от това у нас, но пък икономиката й е три пъти по-голяма от българската.

Доскоро изолацията се възприемаше като най-големият проблем за страната. Днес обаче именно тя привлича все повече богаташи, които си закупуват имоти там. Сред тях са имена, като холивудският режисьор Джеймс Камерън и шефът на най-големия руски производител на стомана Александър Абрамов.

Като се има предвид нарасналият интерес към Нова Зеландия от страна на редица милионери и милиардери, не е изненадващо, че цените на имотите на острова са скочили с 12,7% през октомври. Средната стойност на жилищата се е удвоила от 2007 година насам до 1 милион новозеландски долара, пише Bloomberg.

Според публикации в местни медии основателят на китайският гигант Alibaba Джак Ма планира да инвестира в къща в Нова Зеландия, където вече редица негови пенсионирани приятели са се преместили да живеят.

Островната държава представлява не по-малък интерес и за заможните европейци, като само след вота в Обединеното кралство 998 британци са проявили интерес да се преместят в Нова Зеландия. Така от юли насам подадените документи на граждани на Великобритания са достигнали 10 647 броя, което е двоен ръст в сравнение с миналата година.