Бернар Арно, който е най-богатият човек в Европа, доказа, че е добре да си магнат в индустрията с луксозни стоки дори по време на пандемия. И докато приходите на управлявания от него конгломерат LVMH се свиха със 17% през 2020 година, а печалбата падна с 28%, може би противно на очакванията акциите се представиха повече от добре.

В резултат на това Арно, който е на трето място по богатство в света според Forbes, е добавил 95 милиарда долара през изминалата година до общо 171 милиарда долара нетно състояние към момента. Този успех за него дойде след впечатляващо поскъпване от 107% на акциите на LVMH от март 2020 година насам.

Вероятно това може да се обясни с очакванията на акционерите, че приходите и печалбата ще се върнат към предкризисните си нива или дори ще се повишат. И може би ще се окажат прави.

Милиардерите в Европа са с $1 трилион по-богати в сравнение с година по-рано

Милиардерите в Европа са с $1 трилион по-богати в сравнение с година по-рано

Френският бизнесмен Бернар Арно остава най-богатият европеец. Към редиците на милиардерите в Европа се присъединяват още 72-ма души

През първото тримесечие на годината конгломератът LVMH отчита рекордни приходи от 16,7 милиарда долара, което е покачване с една трета в сравнение със същия период на 2020 година. До голяма степен този успех е подкрепен от значителното увеличение в продажбите на часовници, бижута, както и на кожени изделия.

Според анализатора от Citigroup Томас Шауве продажбите на LVMH ще продължат силния си растеж през тази година на фона на силното търсене на луксозни стоки в Китай и САЩ.

Основната част на богатството на Бернар Арно идва от дела му в групата, възлизащ на 47%, която управлява марки като Louis Vuitton, Fendi и Dom Perignon.

Оснатанала част от състоянието му е под формата на дял от 2% в производителя на кожени луксозни стоки Hermes, 6% дял във френската ритейл верига Carrefour, както и около 1 милиарда долара под формата на кеш и други инвестиции.

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

За последната година шестима души от региона са влезли в групата на най-заможните хора в света