Сутринта на 17 април братята Томи и Джеймс се събуждат с новината, че са станали милионери за една нощ благодарение на своите инвестиции в криптовалути.

Двамата разказват своята история пред CNN Business без да показват лицата си и с молба медията да не публикува фамилното им име, за да успеят да запазят анонимността си. Но все пак споделят подробностите около това как залагат няколко хиляди долара на дигитален актив, наречен shiba inu coin, който подобен на криптовалутата създадена като шега dogecoin.

Една монета shiba inu coin струва много под един цент. Братята не познават тази криптовалута, но техен приятел с опит в търговията с такива активи им казва, че с това ще направят голям удар.

"Вярвам на нашия приятел и реших, че дори цената на този актив да стигне нула, няма проблем. Просто го възприех като лотариен билет, който съм си купил", посочва Томи.

По-малко от два месеца след първоначалната им инвестиция в shiba inu coin, братята подготвят незабравим подарък за рождения ден на своя баща - правят и него милионер, като му прехвърлят част от активите си.

Томи и Джеймс успяват да постигнат това благодарение на историческия бум на пазара на криптовалути в началото на пролетта и преди срива от последната седмица.

От него се възползваха не само добре познатите дигитални валути, като bitcoin, но и почти неизвестните му алтернативи. Добър такъв пример е dogecoin, поскъпнала с над 11 000% от януари насам, според изчисленията на Coindesk.

Двамата братя не разполагат с много лични средства, когато решават да инвестират на пазара на криптовалути. Всъщност преди пандемията те се прехранват от заснемането на сватби, но заради тежките ограничения от миналата година остават без работа.

Въпреки това те влагат по 200 долара всеки и представят идеята си на останалите членове на семейството си. Заедно с тях свои средства влагат родителите им, както и сестра им. Общо за няколко седмици семейството инвестира близо 8000 долара.

Независимо, че съвсем неочаквано Томи и Джеймс се превръщат в милионери, те дават ценен съвет за всички, които обмислят дали да инвестират в малко известни криптовалути: "Не залагайте никакви пари, ако не сте готови да ги загубите. Меме токените са много рискови и никога не може да знаете какво ще се случи с тяхната цена".