На рождения си ден 7 октомври президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който повиши своята заплата, както и тези на премиера Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Смятано от 1 октомври възнаграждението им се увеличава с 4.3 процента, съобщи агенция "Новости". Със същия указ са увеличени и заплатите на военния министър, на вътрешния министър, на директора на спецслужбите, на шефа на външното разузнаване и други държавни чиновници.

По този начин, пише руското издание на ВВС, след увеличението заплатата на Путин вероятно възлиза на 773,4 хиляди рубли на месец (21 131 лв. при курс на БНБ: 1 лв = 36,6 рубли), а на Медведев - 618,7 хиляди рубли (16 904 лева),.

Информация по тази тема се разкрива само за "паричното възнагражадние" (или заплатата). Сведния за т.нар. "парични стимули", които се изплащат веднъж месечно или веднъж на тримесечие, не се публикуват.

Според базата данни на Garant.ru, това е 11-то увеличение на заплатите за президента и премиера от началото на този век. През юни 2002 г. Путин подписа указ, според който заплатите на президента и министър-председателя се определят съответно на 63 хиляди рубли и 50,4 хиляди рубли.

Най-голямо увеличение беше индексацията на 11 април 2014 г., когато заплатите на президента и на премиера се повишиха 2,65 пъти. Това се случи почти месец след анексията на Крим от Русия, което увеличи популярността на Путин. Истинската причина за рязкото увеличение на доходите на първите лица, най-вероятно беше друга.

Колко пари е спечелил Путин, какви имоти и коли притежава

Колко пари е спечелил Путин, какви имоти и коли притежава

Според декларацията пред Централната избирателна комисия

През ноември 2013 г. вестник "Ведомости" писа , че значително увеличение на заплатите на сенаторите и депутатите от Държавната дума, предвидено с указ на Путин от септември същата година, не засяга президента и министър-председателя, както и на говорителите на Съвета на федерацията и Държавната дума, чийто възнагражения са равни на заплатата на премиера.

Това доведе до куриоза, лидерите на двете камари на руския парламент временно да печелят по-малко от обикновените сенатори и депутати.

Снимка 446832

Какво притежава Владимир Путин?

Владимир Путин редовно подава отчети за доходите. През периода от 2011 до 2016 г. той е спечели 38,5 милиона рубли, съобщи Централната избирателна комисия преди президентските избори през 2018 година.

Сред източниците на доходи декларацията посочва заплатите, военната пенсия и доходите по депозити в банки. По това време Путин има 13 открити банкови сметки за общо 13,8 милиона рубли.

Той притежава 230 акции на банката "Санкт Петербург", апартамент в Санкт Петербург с гараж, както и два автомобила (ГАЗ-21 и Нива) и ремарке.

Бел. ред.: Референтен курс на Централната банка на Русия за 10 октомвири:65,1 рубли = 1 долар, 71,45 рубли= 1 евро.

Владимир Путин е най-богатият човек в света, твърди нова книга

Владимир Путин е най-богатият човек в света, твърди нова книга

Държавният глава на Русия притежава между $100 милиарда и $160 милиарда, натрупани незаконно, казва авторът ѝ