Произведенията на изкуството ще изпревари виното като най-добре представящ се луксозен инвестиционен актив през тази година, след като множество милионери закупиха съвременни шедьоври за техните имения.

Богатите хора, ударени от срива след финансовата криза, се връщат на пазара, показват данни на Knight Frank. Произведенията на изкуството, продадени на аукциони, са повишили стойността си с 16 процента през последните 12 месеца до края на септември. И изостават съвсем леко от хубавите вина, които поскъпнаха със 17%.

"Прогнозата ни е, че изкуството лесно ще изпревари виното до края на годината", казва Андрю Шърли, партньор в Knight Frank и автор на индекса. "Преди глобалната финансова криза, произведенията на изкуството бяха най-добре представящия се актив, но ръстът се забави значително през последните пет години. Въпреки това увереността се завърна на арт пазара през 2017, което се подчертава от рекордната продажба на "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара. Съвременни артисти като Жан-Мишел Баския също се радват на ръст на цените на творбите им", допълва той.Шърли посочва още, че рекордната сума за "Спасителят на света" е еднократен феномен, но има много картини, които се продават за 50, 100, 200 милиона долара - "увереността се завърна".

Богатите купувачи се интерсуват най-вече в съвременното изкуство, казват от Knight Frank. Повечето от тях са от Европа или Северна Америка, но и богатите китайци показват повишен интерес към западното изкуство.

Голямата част от тях твърдят, че купуват изкуството за собствено удоволствие, но Шърли казва, че възможната печалба след време е задната им мисъл.

Другите активи в индекса са луксозните автомобили (7% повишение през четирите тримесечия до септември), часовници (5 процета нагоре) и монети (4% ръст). Най-зле представящият се клас е китайската керамика, която загуби седем процента.

През последните десет години колекционерските автомобили са покачили стойността си с 363%, но в последно време класичките коли губят скорост. За десетилетието виното поскъпва с 200%, а монетите не са много далеч със 182%.