Индийският индустриален магнат Мукеш Амбани наскоро влезе в може би най-ексклузивния клуб в света - този на богаташите с над $100 млрд. В момента негови членове са едва единадесет мъже - основно американци и най-вече от технологични компании. Амбани е вторият в клуба, който не е американец и е първият, който е развиваща се държава. Но вероятно влизането му е само началото от процеса по диверсификация, пише Statista.

В следващите четири години осем милиардера имат потенциала да надхвърлят $100 млрд., ако богатството им продължи да расте с темпа, с който го прави между януари и октомври 2021 г.

Ето кои са кандидатите:

Снимка 551098

Втори индиец, Гаутам Адани от пристанищия оператор Adani Group, може да влезе в клуба още през следващите пет месеца. Първата дама, която ще намери място там, вероятно ще е Франсоаз Бетанкур-Майер, наследница на империята L"Oreal. Тя обаче ще трябва да почака още 1,3 години.

Тя може да бъде изпреварена от друг европеец - испанецът Амансио Ортега, който стои зад ритейлъра Inditex.

Представител от Китай или Хонконг може да влезе в началото на 2024 г. Разбира се, състоянието на най-заможните в света е свързано с представянето на пазарите, така че ситуацията може много бързо да се промени - към по-добро или към по-лошо.

Данните показват още, че най-заможният 1 процента от богаташите по света са около 80 млн. души, докато в 0,1 процента влизат около 8 млн. Влизането в клуб $100 млрд. е запазено за едва 0,0000001 процента.

И кои са настоящите членове:

Снимка 551097