В САЩ се намират 5 от топ 10 на градовете, в които живеят най-много милиардери, показват последните данни на Forbes. Кои обаче са най-заможните хора във всеки един американски щат? От онлайн платформата HowMuch дават отговор на този въпрос в своя нова инфографика. На нея са показани милиардерите на всички 52 щата.

Не е изненада, че най-богатият човек в света - Джеф Безос, оглавява този списък. Той е на първо място във Вашингтон със своите 117,1 милиарда долра или с 27 милиарда долара повече от тези на Уорън Бъфет, който е лидерът в Небраска.

В още 4 от щатите живеят милиардери, които разполагат с над 50 милиарда долара. На трето място след Безос и Бъфет е Марк Зукърбърг. Със своите 81,9 милиарда долара той води в Калифорния. На първо място в Ню Йорк пък е отказалият се от президентската надпревара Майкъл Блумбърг с 58,4 милиарда долара.

На пето и шесто място са хората, които стоят зад най-голямата верига за търговия на дребно в света - Walmart. Джим Уолтън е лидер в Аризона с 51,9 милиарда долара, а сестра му Алис води в Тексас с 51,7 милиарда долара.

В Канзас с 42,4 милиарда долара води собственикът на гиганта Koch Industries Чарлз Кох. След него е магнатът в хазартния бизнес Шелдън Аделсън. Той е ръководител на Las Vegas Sands Corporation, която управлява едни от най-големите казина не само в Лос Анджелис, но още в Сингапур и Макао. Аделсън е на първо място в Невада с нетно богатство от 41,4 милиарда долара.

На девета позиция е основателят на производителя на спортни стоки Nike Фил Найт заедно със семейството си. Той оглавява Орегон с нетно състояние от 40 милиарда долара. На десета позиция е собственикът на гиганта в хранителната индустрия Mars Жаклин Марс. Тя е първа по богатство във Вирджиния с 30,2 милиарда долара.

Ето и кои са останалите лидери:

Снимка 470367

Източник: howmuch.net