В света живеят 2124 милиардери, а само десетилетие по-рано те са наполовина или под 900 души. Постигането на подобен резултат, разбира се, е резултат на години усилена работа, а в редки случаи - на късмета да имаш богато семейство.

Колко обаче време е отнело на най-богатите хора в света да спечелят първия си милиард?

Според данни на платформата Betway средно периодът е значително кратък - 14 години. От друга страна супербогаташите печелят първия си милион на средно 37 години, а първия милиард - на 51 години.

Срокът обаче е различен за отделните индустрии. Очаквано, най-бързо милиардери стават тези, които работят в сферата на технологиите - средно за по-малко от десетилетие. Малко повече отнема на богаташите в автомобилния бранш и на тези в минната индустрия - около 12-13 години.

От друга страна най-бавно забогатяват тези, които се занимават с хазарт - средно над 40 години. По-малко време отнема на тези в строителството - около 27 години.

А колко точно време е отнело да топ милиардерите в момента да станат такива?

Абсолютен рекордьор е тук Марк Зукърбърг. Той печели първия си милион на 22-годишна възраст, а само 12 месеца по-късно става милиардер. В момента основателят на Facebook притежава състояние от малко над 62 милиарда долара.

Същото нещо прави Джеф Безос за 2 години. Той влиза в клуба на милиардерите на 35 години, а в момента е най-богатият човек в света. С една година повече е било нужно на китаецът Ма Хуатенг, който е съосновател на интернет гиганта Tencent.

Бил Гейтс и създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин пък са станали от милионери милиардери в рамките на 5 години.

Най-дълъг е бил този период за Шелдън Аделсън, който притежава казина в Лас Вегас. Той преви първия си милиард цели 41 години след като става милионер. За Уорън Бъфет пък са нужни малко повече от 2 десетилетия, за да постигне това.

Снимка 349402
Снимка 349401
Снимка 349400