Една от най-загадъчните мистерии на индустрията на криптовалутите е напът да бъде разкрита. Съд в Лондон се зае да разреши дебата за самоличността на основателя на биткойн, съобщи Асошиейтед прес.

Австралийският компютърен учен Крейг Райт влезе в свидетелската зала във Върховния съд и свидетелства, че той е човекът зад "Сатоши Накамото", псевдонимът, който е маскирал самоличността на създателя на биткойн.

Райт отдавна твърди, че е Накамото. Група с нестопанска цел от технологични и крипто компании се опитва да докаже, че той не е този за който се представя.

Процесът започна в понеделник и се очаква да продължи един месец, преди магистратите да се произнесат.

Невиждано от години: Миньорите на Биткойн, които все по-често продават своите токени

Невиждано от години: Миньорите на Биткойн, които все по-често продават своите токени

Нуждата от "пари в брой" очевидно расте

"Твърдението на Райт, че е Сатоши, е лъжа, основана на сложен фалшив разказ, подкрепен от фалшифициране на документи в индустриален мащаб", каза адвокатът Джонатан Хаф от името на Crypto Open Patent Alliance (COPA) в началото на процеса. "Тъй като неговите фалшиви документи и несъответствия бяха разкрити, той прибягна до нови фалшификации и все по-неправдоподобни извинения."

Залогът от изхода по делото е контролът върху правата върху интелектуалната собственост.

Райт е използвал твърдението си като изобретател на биткойн, за да заведе дело, за да отблъсне разработчиците от по-нататъшното развитие на технологията с отворен код, твърди алиансът в своя иск. Решението ще засегне три висящи съдебни дела, които Райт е завел въз основа на иска си за притежаване на правата върху интелектуалната собственост върху биткойн.

"Райт е заплашвал да фалира разработчиците, изпратил е известия за намерението си да ги съди и всъщност е участвал в съдебни спорове срещу тях, като всичко това се основава на неоснователното твърдение, че той е създателят на биткойн", каза алиансът в понеделник в изявление.

Купуване на биткойн: Биткойн банкомати в България - Къде и как?

Купуване на биткойн: Биткойн банкомати в България - Къде и как?

Купуване на биткойн: Предимства от използване на Биткойн банкомати в България

Тайнственият произход на биткойн датира от разгара на финансовата криза през 2008 г. Статия, написана от човек или група, използваща псевдонима Накамото, обяснява как цифровата валута може да се изпраща по света анонимно, без банки или национални валути. Накамото обаче сякаш изчезна три години по-късно.

Спекулациите относно истинската самоличност се въртят от години и имената на няколко кандидати се появиха, когато Райт за първи път се появи, за да претендира за самоличността през 2016 г., само за да се върне в сенките, казвайки, че не е "имал смелостта" да предостави повече доказателства.

Райт заяви в съда във вторник, че той е създал технологията и загадъчната самоличност зад нея, която според него се основава на възхищението му от японската култура. Той каза, че името е комбинация от фамилното име на философа Томинага Накамото и Сатоши Дейвид, фигура в книга за американския магнат Дж. П. Морган, и герой от покемон.

Той каза, че не иска създателят да бъде анонимен, затова използва псевдоним, за да защити поверителността си.

"Това ми позволи да се съсредоточа върху работата си и гарантира, че светлината на прожекторите остава върху иновациите и потенциала на биткойн, а не върху индивида зад него", каза той.

Биткойн навлиза в най-дългата си печеливша серия от 3 години насам

Биткойн навлиза в най-дългата си печеливша серия от 3 години насам

Тази седмица инвеститорите очакват и решението на Фед за паричната политика