Най-голямата криптовалута Биткойн отбелязва ръст за пети пореден месец. Това е най-дългата серия от 2021 година насам, когато токенът отбеляза т. нар. "пандемично рали", съобщава Bloomberg. Криптовалутата поскъпва с около 2% през януари, който безспорно е месец на отчетливи движения на цената заради пускането на първите борсово търгувани спот биткойн фондове - ETF, както и заради променящите се очаквания за паричната политика.

Спот Биткойн ETF-те започнаха да се търгуват на 11 януари. Криптовалутата поскъпна с почти 160% през 2023 година, подкрепена от очакванията за бъдещото пускане и надеждите за привличане на нови инвеститори към сектора. Криптовалутата обаче отчете 12-дневно поевтиняване, изтривайки около 21% от стойността си, след като фондовете започнаха търговия.

Новият "Биткойн крал": На път ли е BlackRock да стане най-големият притежател на криптовалута в света

Новият "Биткойн крал": На път ли е BlackRock да стане най-големият притежател на криптовалута в света

Наближава нова ера на сътрудничеството между традиционните финансови гиганти и дигиталните активи

Един от продуктите - Grayscale Bitcoin Trust в размер на $21 милиарда, който преди това съществуваше в друг формат, загуби средства след промяната, но темпът на тегленията се забави, помагайки за възстановяване на част от загубите в цената на Биткойн.  Досега ETF-ите са привлекли нетно $817 милиона. Те отбелязаха и най-успешното пускане на такива инструменти в историята както по отношение на търговията, така и на паричните потоци.

Серията от пет поредни месеца ще е най-продължителната от шестте месеца на ръстове между октомври 2020-а и март 2021 година. Припомняме, че Биткойн достигна рекордния си връх от почти $69 000 през ноември 2021 година.

Тази седмица инвеститорите очакват и решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) за паричната политика. Прогнозите засега са за равни шансове по отношение на това дали ще има лихвени понижения през март. Значителна промяна в прогнозата може да се отрази на Биткойн и на криптопазара като цяло.

Американският регулатор одобри Биткойн ETF: какво означава това за инвеститорите

САЩ одобри Биткойн ETF: какво означава това за инвеститорите

До развръзката с одобрението на 11 спот Биткойн борсово търгувани фонда (ETF) се стигна след 10-годишна сага