След 10-годишна сага, Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) даде одобрение за пускането на 11 спот биткойн борсово търгувани фонда (ETF). Сред тях са Grayscale, Bitwise и Hashdex. Това слага край на цяло десетилетие с непрестанно подаване на заявления за пускането на инструмента в САЩ, пише Bloomberg.

До момента американският регулатор отказваше с довода, че подобен фонд носи рискове за инвеститорите заради склонността на криптовалутата към волатилност и предразположението й към измами.

Цената на Биткойн с покачване от над $45 000 - най-високото от близо 2 години насам

Цената на Биткойн с голямо покачване - най-високото от 2 години насам

Ще продължи ли да поскъпва?

Миналата година обаче настроенията започнаха постепенно да се променят. Припомняме, че SEC загуби ключов съдебен спор с мениджъра на криптоактиви Grayscale Investments, което даде силен тласък на спекулациите, че комисията ще се окаже принудена да одобри спот ETF.

Снимка 611548

Източник: EPA/БГНЕС

В края на август съд във Вашингтон отмени решение на ргулатора да блокира превръщането на тръста Grayscale Bitcoin Trust в ETF. GBTC е най-големият криптовалутен фонд в света, като разполага с активи под управление за около $17 милиарда.

Какво означава одобрението за инвеститорите и за криптоиндустрията

Решението се приема като категорична победа за глобалната криптоиндустрия, който продължава да води неравна битка с американските регулатори, които засилиха надзора след серията от кризи през 2022 година, завършила с фалита на криптоборсата FTX.

Сегашното решение обаче се възприема като недвусмислен знак за това на чия страна е склонен да застане американският съд при евентуални бъдещи спорове.

Потенциалният приток на средства от ETF се очаква да е значително по-голям, отколкото паричните потоци, които влязоха в Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) при последния бичи пазарен цикъл.

Цената на Биткойн

Големият въпрос сега е как решението на SEC ще се отрази на цените на Биткойн в по-дългосрочен план.

След почти две години на сътресения, които доведоха до рязък спад на цената на най-голямата киптовалута и до фалит на няколко крипто компании, одобрението наистина идва като добра новина за много инвеститори на крипто пазара.

Зелената светлина от регулаторите се очакваше от няколко месеца и на този фон цената на Биткойн скочи с около 70% от октомври. Причината: крипто инвеститорите спекулираха, че широкото използване на Биткойн ETF ще увеличи търсенето на криптовалутата, пише The Guardian.

Цената падна до $16 000 през ноември 2022 година след фалита на крипто борсата FTX. Биткоийн се търгуваше на $46 500 в часовете след съобщението на SEC.

Bitcoin подскочи, за да падне, а зад всичко това стои хакнат акаунт на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ

Bitcoin подскочи, за да падне, а зад всичко това стои хакнат акаунт на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ

Все още няма решение на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ дали да допусне на фондовите борси фондове, които инвестират в Bitcoin