Миньорите на биткойни все по-масово и все по-бързо конвертират своите дигитални притежания в пари в брой. Това води до значително изчерпване на резервите до нива, невиждани от години, става ясно от последните данни от CryptoQuant. Те подчертават значително увеличение на активността на продажбите на копачи на Биткойн през последните седмици, като това сеу отразява неблагоприятно на техните резерви.

Само през последните няколко дни над 14 000 BTC, еквивалентни на приблизително $600 милиона, са напуснали резерва, отбелязвайки най-ниската си точка от юли 2021 година. Текущият анализ на резерва показва, че в момента той съдържа около 1,83 милиона BTC, с продължаващ спад.

Снимка 596049

Източник: iStock

От началото на февруари нетният поток от Биткойн копачи постоянно показва доминиращ изходящ поток, като най-значителният приток е регистриран на 31 януари, възлизащ на близо 11 000 BTC. Оттогава обаче тенденцията е предимно в посока надолу, достигайки своя връх на 1 февруари с обем над 13 500, отбелязвайки най-високия обем за един ден, наблюдаван от повече от година.

Биткойн навлиза в най-дългата си печеливша серия от 3 години насам

Биткойн навлиза в най-дългата си печеливша серия от 3 години насам

Тази седмица инвеститорите очакват и решението на Фед за паричната политика

От решаващо значение е да се разберат стойностите на нетния поток, където положителният нетен поток означава увеличение на резерва, а отрицателният - спад. Данните за нетния поток предлагат по-ясна перспектива за усилията на миньорите да продават и опитите на притока да балансира тази дейност.

Въпреки значителното намаляване на обема на резервите на миньорите в последно време, анализът на данните за обема на Биткойн през последните няколко дни разкрива липса на съществени тенденции. Най-високият регистриран обем през последните три дни достигна около $26 милиарда, като към момента на писане на статията текущият обем възлиза на около $22 милиарда. Това от своя страна сочи към идеята, че намаляването на резервите на миньорите не е оказало съществено влияние върху общата тенденция на обема.

В края на януари Биткойн навлезе в най-дългата си печеливша серия от 3 години насам

В края на миналия месец най-голямата криптовалута отбеляза ръст за пети пореден месец. Това беше и най-дългата серия от 2021 година насам, когато токенът отбеляза т. нар. "пандемично рали". Криптовалутата поскъпва с около 2% през януари, който безспорно е месец на отчетливи движения на цената заради пускането на първите борсово търгувани спот биткойн фондове - ETF, както и заради променящите се очаквания за паричната политика.

Спот Биткойн ETF-те започнаха да се търгуват на 11 януари. Криптовалутата поскъпна с почти 160% през 2023 година, подкрепена от очакванията за бъдещото пускане и надеждите за привличане на нови инвеститори към сектора. Криптовалутата обаче отчете 12-дневно поевтиняване, изтривайки около 21% от стойността си, след като фондовете започнаха търговия.

Серията от пет поредни месеца се оказа най-продължителната от шестте месеца на ръстове между октомври 2020 и март 2021 година. Припомняме, че Биткойн достигна рекордния си връх от почти $69 000 през ноември 2021 година.

Новият "Биткойн крал": На път ли е BlackRock да стане най-големият притежател на криптовалута в света

Новият "Биткойн крал": На път ли е BlackRock да стане най-големият притежател на криптовалута в света

Наближава нова ера на сътрудничеството между традиционните финансови гиганти и дигиталните активи