От всички възможни луксозни придобивки, които богатите могат да си позволят, частният самолет е най-престижната и желана покупка.

Милиардерите като Ричард Брансън и Елън Мъск са известни с нестандартните си покупки. Една от екстрите, за които заможните технологични лидери харчат най-често парите си, е личен самолет. В техните случаи такава придобивка се оказва и доста полезна заради натоварения им график, когато се налага да бъдат на доста далеч едни от други места в рамките на един ден.

Ето кои звезди от IT сектора могат да си позволят притежанието на частен самолет:

Няма как най-богатият човек в света да не притежава собствен самолет. Този на Джеф Безос е с капацитет от 8 души и струва 65 милиона долара.

Gulfstream V

Източник: iStock

Gulfstream V

Инвеститорът Марк Кубан има три самолета - Gulfstream V и два Boeing Business Jets на свое разположение. Той е признавал, че си е поставил за цел да има собствен самолет, защото това, което цени най-много, е времето, а по този начин си спестява много. Всъщност Кубан влиза в книгата с рекордите на Гинес през 1999 година, когато прави най-голямата индивидуална интернет транзакция от 40 милиона долара, купувайки си самолет.

Бил Гейтс казва за своя самолет, че той е неговата "гузна съвест" и неговото "голямо разхищение". Самолетът е Bombardier BD-700 Global Express, може да побере до 19 човека и струва 40 милиона долара.

Гейтс обаче не е единственият представител на Microsoft, който има личен въздушен превоз. Чарлс Саймън е бил софтуерен инженер до 2002 година lT компанията. Освен самолет, той може да се похвали с луксозна яхта и две пътувания до Международната космическа станция през 2007 и 2009 година.

Основателят на технологичната компания Oracle Гари Елисън е и лицензиран пилот. Той е собственик на два военни самолета Soviet MiG-29 и SIAI-Marchetti S.211, които са били използвани от италианските въздушни сили.

Стив Джобс е притежавал Gulfstream V, който побира 15 пасажери. Той го получава като подарък от Apple през 2002 година. След смъртта на Джобс шефът на отдела по дизайн на продуктите Джин Айв купува самолета от съпругата на бившия главен изпълнителен директор на компанията - Лорън Джобс.

Снимка 415067

Източник: iStock

В този списък няма как да не попадне Илън Мъск, който е любител на космическото пространство и обича нещата да се случват бързо. Изпълнителният директор на Tesla е притежавал първо Dassault Falcon 900, но го продава и сега има Gulfstream G650ER. Той е изминал 150 000 мили с него през 2018 година, което е струвало на Tesla 700 000 долара. Визионерът дори е пилотирал още в ранните години на Tesla и Space X, но спира да го прави заради отговорността към децата и компанията си.

Основателят на конгломерата от компании "Върджин груп", сред които и самолетния превозвач "Атлантик еъруейс" - Ричард Брансън е известен с харченето на пари за скъпи играчки, сред които остров и подводница. А самолетът Dassault Falcon 50 ЕX използва, за да ходи и се връща от неговия частен остров British Virgin Islands. Интересите му към въздушния транспорт не се изчерпват само със самолети. Той е първият човек, прекосил Океана с балон през 1987 година.

Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж са инвестирали в частен флот от самолети чрез своята обща холдингова компания Blue City Holdings. Първият им самолет е търговският Boeing 767-200, за който похарчват 10 милиона долара, за да го превърнат в частен. Те увеличават броя на самолетите на 8 и инвестират 82 милиона долара за изграждане на собствен терминал, който могат да се ползват и други компании. Google притежава и второ летище, собственост на дъщерното дружество на компанията - Planetary Ventures LLC.